Røde og gule kajakker linet opp på rekke og rad, strålende solskinn og fuglekvitter fra tretoppene. Haraldvangen viser seg fra sin aller beste side denne formiddagen i midten av juli. 44 deltakere, med i alt 40 ledsagere, er på plass til det som for mange er årets absolutte høydepunkt; sommerleir på Haraldvangen.

- Litt trist, men vi skal kose oss

Det er 14. gang at Akershus Idrettskrets legger sin sommerleir til Haraldvangen, og for mange av deltakerne har turen hit blitt en tradisjon.

- Jeg har vært her åtte ganger, forteller Philip Christophersen.

- Mens jeg har vært her tre ganger, legger Elias Diserud Barjal til.

At Haraldvangen nå legger om driften, og går fra leirsted til asylmottak, synes de to guttene er trist.

- Men det finnes jo andre steder også, vi skal kose oss masse her denne uka. Det er gøy å være på leir, smiler Elias.

TILRETTELEGGING PÅ INDIVIDNIVÅ

- Målet med leiren er å rekruttere mennesker med nedsatt funksjonsevne til ulike idretter i sitt nærmiljø, kan Jørgen Støttum, leirleder for Akershus Idrettskrets sin sommerleir, fortelle.

Det er derfor lagt opp til et variert program. Både fotball, ridning, kjøring med hest og kjerre, taubane, kajakkpadling, tubekjøring, fisking og bading er blant aktivitetene deltakerne kan være med på.

- Vi tilrettelegger til hvert enkelt individ, slik at alle skal få prøve seg. Man ser at enkelte tør å pushe egne grenser mer og mer for hvert år. Det er moro, påpeker Støttum.

LES OGSÅ: Da Erna kom til Haraldvangen

VANSKELIG Å FINNE NYTT STED

Men bak idyllen på sommerleiren dette året, hviler tanken om at dette blir siste gang leiren kan holdes på den lille perla ved Hurdalsjøen.

- Haraldvangen har vært fast sted for aktivitetsleiren i alle år, og vi synes det er svært uheldig at de avvikler denne type drift, sier Støttum.

Leirsjefen kan fortelle at det jobbes med en løsning for neste års leir.

- Det er imidlertid vanskelig å finne et sted som er så godt tilrettelagt for denne målgruppa, som det Haraldvangen er, sier han.

HISTORIE MED RØTTER TIL 60-TALLET

Og at det er godt tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne på Haraldvangen, er ikke rart. Stedet ble nemlig bygget med tanke på akkurat denne målgruppa.

Historien til det tradisjonelle leirstedet begynner med en tanke fra daværende leder i Røde Kors sin ungdomsorganisasjon; alle skolebarn, uansett funksjonsnivå, skulle få dra sammen på leir. Ved å få skolebarn til å tegne tegninger, som de solgte, ble penger samlet inn. Disse ble senere donert, som folkegave, til daværende kronprins Haralds 30-årsdag. Kronprinsen skal så ha gitt pengene til byggingen av Haraldvangen - derav kommer også navnet til leirstedet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.