– Sånn her gjorde de i gamle dager, forklarer Julian Rædergård (7) mens han konsentrerer seg om å holde pølse og pinnebrød mellom flammene som slikker oppover langs kanten av bålpanna.

Julian får hjelp av storebror Niclas (14), som har vært på tur før.

– Julian er veldig opptatt av gamle dager, smiler Niclas.

– Vi har bålpanne hjemme, sier Julian, fortsatt konsentrert om pølsa.

Enkelt friluftsliv

Kom deg ut-dagen blir arrangert av over 100 lokale turlag over hele landet, to ganger i året. Arrangementet ved Vikkelihytta er et samarbeid mellom Barnas Turlag Nannestad, Nannestad Turlag, Barnas Turlag Oslo og DNT (Den Norske Turistforening) Oslo og Omegn.

– Målet med Kom deg ut-dagen er å vise at det går an å ha en hyggelig dag ute. Det er viktig å huske på i en travel hverdag, sier Karl Henrik Laache, leder i Nannestad Turlag.

– Vi ønsker å legge til rette for det enkle friluftslivet, slik at alle kan komme seg ut.

Viktig arbeid

En del av DNTs arbeid går ut på å merke opp stier og løyper, lage klopper, eller småbruer, over bekker og legge ut stokker over myrer og fuktige områder, slik at folk kan ferdes tørrskodd.

– Det er viktig å merke og skilte, sånn at folk vet hvor de er og hvor de skal, sier Laache.

– Det er noe av det viktigste vi driver med.

Pølse er hovedgreia

Therese Pedersen og datteren Leah Therese (2) er for første gang med på Kom deg ut-dagen.

– Det er veldig fint at det arrangeres sånne dager, synes Therese.

– Vi prøver å komme oss ut i hverdagen også, men det hjelper med et lite påskudd, som dette. Da møter man i tillegg andre folk, noe som er veldig hyggelig.

Therese titter bort på datteren, som stapper munnen full av pølse.

– Å grille pølse er hovedgreia hennes, ler Therese.

Aldri sur på tur

I tillegg til grilling av pølse og pinnebrød, ble det arrangert kanopadling og natursti, med premie til alle barna. I anledning DNTs 150-årsjubileum kom også Nannestad Janitsjarkorps på besøk, og hadde en uhøytidelig minikonsert.

– Jo flere vi får til å bruke kroppen ute i fri natur, jo bedre er det, fastslår Laache.

– Det er jo veldig typisk norsk å gå tur, og det skal man ta vare på. Man trenger ikke å gå hele tiden, men ta vare på gleden ved å komme seg ut jevnlig. Det sparer helsen til den enkelte, det sparer helsevesenet og det bidrar til å gjøre sykehuskøene kortere, mener han.

– Dessuten er det hyggelig. Man møter aldri sure folk i skog og fjell!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.