Så kom juleaftensmorgen, som den alltid gjør. Uavhengig om ribba er saltet og pepret, om alle gavene er kjøpt inn, om all julepynten ble funnet i kjeller, bod og loft, uansett om pepperkakehuset fortsatt står eller om den i det hele tatt ble satt sammen. Juleribba må ikke absolutt krydres to dager i forveien. Risgrøten til riskremen kan kjøpes ferdig. Pust rolig, og la skuldrene senke seg. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god og smakfull jul!

Ribbe (4 pers).

Du trenger
2 kg tynnribbe eller familieribbe 3 ts salt 2 ts pepper ca. 2 dl vann
SLIK GJØR DU
1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager. Det går fint om du ikke når dette innen tiden, men den beste smaken får du ved å krydre på forhånd. Nå får du også kjøpt ferdigkrydrete ribber.
2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1 til 1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
TIPS: Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

Riskrem (4 pers).

Du trenger: 500 g risgrøt 4 ss sukker 1 ts vaniljesukker 3 dl kremfløte Rød saus 4 dl husholdningssaft 3 dl ca. vann 1 ss potetmel
SLIK GJØR DU 1. Pisk kremen med sukker. 2. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker. 3. Bland saft av rips, bringebær eller kirsebær en del sterkere enn når du drikker den. 4. Kok opp saft og potetmel under omrøring. La saften bli kald. Server riskremen med herlig rød saus.
LES OGSÅ: Biskopen om julegaver: En viktig tradisjon i den kristne julefeiringen
LES OGSÅ: Alt forandret seg i jula: «Skyggene fra fortida vil ­alltid være der. Men nå vil jeg eie framtida selv»