Da inviterer Romerike vokalensemble til en musikalsk aften som har fått overskriften «Livskraft og lengsel» Bak denne tittelen skjuler det seg musikk av to store komponister fra romantikken. Den ene er Ludwig van Beethoven og den andre er Edvard Grieg. Sistnevnte feires i disse dager over det ganske land – det er 175 år siden hans fødsel, skriver koret i en pressemelding.

– Det er faktisk bare én uke etter konserten vår, sier Marit Midtsian. Hun er styreleder for ensemblet som i disse dager finpusser på takter og toner.

Stor komponist – flink solist

Hun legger ikke skjul på at de 25 sangerne gleder seg til konsertdagen.

– Grieg er uten tvil en av Norges aller største komponister, og har virkelig satt spor etter seg. På konserten synger Romerike vokalensemble det aller siste han skrev før han døde, nemlig «Fire salmer for blandet kor og baryton», forteller Midtsian.

Barytonstemmen på denne konserten tilhører Njål Sparbo. Han er en av landets fremste innen scenekunst, både som sanger, pedagog og forsker, skriver koret.

– Sparbo mottok faktisk Grieg-prisen i 2009 blant annet for sitt arbeid med tolkninger av denne musikken, forteller Vegar Sandholt, Romerike vokalensembles dirigent og kunstneriske leder.

– Vi er stolte over å ha fått han til Eidsvoll, og gleder oss umåtelig til å formidle Griegs musikk sammen med ham, sier Sandholt

Ulf Nilsen ved tangentene

På krakken ved Festivitetens flygel sitter Ulf Nilsen. Navnet er kjent for mange eidsvollinger fra «Allsang med Mads Berg» i regi av nettopp Nilsen og Sandholt.

– Ulf Nilsen er blind. I motsetning til andre musikere har han ikke anledning til å lese noter. Han må øve inn musikken på andre måter, og han må lære det utenat, sier Sandholt.

På Festiviteten vil han spille to sonater av Beethoven.

– Det særegne med denne komponisten var at han mistet hørselen og ble totalt døv. Sonatene komponerte han uten å høre de selv – unntatt i sitt eget hode, sier Sandholt.

Livskraft og lengsel

Konserten på Festiviteten har fått tittelen «Livskraft og lengsel». Hva ligger bak en slik tittel?

– Da velger vi å sitere nettopp Ulf Nilsen. Han sier at musikken handler om nettopp livskraft og lengsel. Den handler også om humor, om å være trøtt inn til margen og så oppleve at kildene springer på ny; og om mye annet – som ord ikke kan romme, avslutter Sandholt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.