• MATBLOMST: På kjøkkenbenken står blomkarsen klar til kokkelering. Lenger ned i hagen vokser de andre matblomstene. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
  • VINTER: Om vinteren gjør Linda om planterekka til en benk. Da tar de med gjester ut til drivhuset for et glass vin. Her dyrker de ellers agurk, tomat og basilikum. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

I uterommet kan du nyte alle måltider, ta en forfriskende dusj og skue utover palmer og oliventrær.

Bak et 60-tallshus i Drøbak skjuler det seg en italienskinspirert perle. Her er det utendørs steinovn, blålige terrakottafliser, grønnsaksplanter og krydderurter, palmer, et støpejernsbadekar med løveføtter og sterke farger i alle kriker og kroker. I dette rustikke uterommet tilbringer Niclas Lundmark (36) og Linda Klausen (44) mesteparten av tiden fra mars til september.

– Det er terapi å være her ute. Å jobbe i hagen og å planlegge ulike prosjekter er min yoga. Og så er uterommet godt for samlivet, forteller Niclas.

Det er seks år siden han og kona kjøpte huset i Påls vei. Da var det bare en platting utenfor. Og masse gress. Likevel fikk Linda en god følelse med en gang, og de så begge mange muligheter. Først i år ble Niclas bekymret for at han ikke skulle ha nok å gjøre i hagen. Han følte seg for første gang ganske fornøyd med resultatene av det tidkrevende uteprosjektet.

– Men vi blir aldri helt ferdige, bryter Linda inn og forteller om neste prosjekt: Plassen som har fått navnet «Italia», skal danderes med skifer der det i dag er grus. Og så har Niclas en drøm om å plante et sitrontre der, selv om det er for mye skygge til at det vil trives.

Felles prosjekt

Etter å ha vært i Italia flere ganger ville Niclas og Linda gjerne gjenskape den følelsen de fikk i de italienske bakhagene, hjemme i Drøbak. I dag får de italienske assosiasjoner når de tar et glass rosé i den norske kveldssola. Veien hit har vært lang, men fin.

– Det er viktig å være tålmodig. Det er mange som vil gjøre alt ferdig med en gang. For oss har den lange prosessen betydd mye, forteller Niclas.

– Det er synd hvis vi en dag kjenner at vi har kommet helt i mål. Da blir vi bare sittende og drikke vin, legger han til og ler.

Uterommet har vært et felles prosjekt. De har begge snekret, båret stein, plantet og luket. Bortsett fra hjelp til å mure har de gjort alt selv.

– Du kjenner hagen din bedre hvis du jobber med den selv, sier sønnen Terje (15).

Han har satt seg ned ved spisebordet ute og deltar aktivt i samtalen.

– Det var litt sånn da du bygde lego. Du syntes det var mye gøyere å bygge etter eget hode enn å bygge etter en tegning, responderer faren.

Selv om Terje ikke er så glad i å drive med hagearbeid, er han interessert i foreldrenes prosjekt.

– Han er litt miljøskadd, sier Niclas.

Flere nivåer

Skal du planlegge og skape et uterom, må du ha tid og interesse. Kunnskapen kommer underveis. Det gjelder bare å prøve og feile. Slik var det i hvert fall for Niclas og Linda. De plasserte for eksempel pallekarmer med grønnsaker i skyggen, og de har også bommet på beplantingen andre steder. I år var for eksempel for mange av blomstene ferdigblomstret før juli. I høst skal Linda derfor omplassere en del planter, slik at det samme ikke gjentar seg til neste år.

Med et rikholdig uteområde er det alltid noe å gjøre. Likevel er Niclas og Linda også flinke til å gjøre ingenting. Til bare å nyte det de har skapt i alle de ulike delene av hagen.

– Det vanlige og konservative er å ha en stor platting som er innrammet av et rekkverk. Fra terrassen ser man ned på hagen, som gjerne er en stor gressplen. Selv var jeg opptatt av at terrassen vår skulle ha ulike nivåer. Både nivåer og planter kan fungere som innramminger av rom, forteller Niclas. Fra grusen er det ett nivå opp til kjøkkenplassen, ett nivå til opp til spiseplassen og salongen og enda ett opp til en ekstra spiseplass og en seng. Nedenfor ligger hagen, men i stedet for bare å ha en gressplen her, har Niclas og Linda anlagt flere grus- og skiferstier som går til de forskjellige sitteplassene rundt omkring. I et hjørne ligger drivhuset, og i et annet står utedusjen.

– Jeg liker også å bruke ulike materialer, som stein, betong og tre, sier Niclas.

– Det skaper kontraster og liv til uterommet, legger Linda til.

Økonomisk

Et uterom som kun egner seg for skyfrie sommerdager, var ikke tilstrekkelig for Niclas og Linda. Derfor har de laget en egen plass med tak. På den ene siden har de hengt opp en bambusvegg som gir le for sønnavinden. Drivhuset, som opprinnelig sto hos naboen, er pusset opp og har blitt et koselig «innested» ute. Hit tar de gjerne med seg gjester for et glass vin om vinteren.

Selv om hagen i salgsprospektet og hagen i dag er som natt og dag, er ikke ekteparet bankerott. Det at de kjøpte huset i Påls vei, var av økonomiske grunner i seg selv. De bodde egentlig i sentrum av Drøbak, men skulle de hatt en hage der, måtte de ha betalt dobbelt så mye.

Å blande gammelt og nytt borger for rimelige løsninger, samtidig er det et stilvalg. Det har kostet minimalt å pusse opp det falleferdige drivhuset, og mange av utemøblene har de funnet på loppemarked. Badekaret fikk de tak i gratis. Dyrking av basisingredienser gir dessuten rimelig mat. Rundt omkring står det mange stoler. En stol for skygge, en for sol, en for alenetid, en for regn og en for oversikt. Lindas favorittplass er i kroken sammen med alt hageutstyret, mens Niclas trives best på det vedlikeholdsfrie kjøkkenet.

– Å lage mat ute og å bruke alt det vi dyrker i hagen, gjør noe med måltidet. Det gir også en helt annen følelse av hagen, forteller Niclas.

Denne sommerkvelden blir det et eller annet med salatblader. De står pent og pyntelig i en balje ved siden av kjøkkenbenken. Og kanskje litt estragon? Eller rosmarin, paprika eller chili? Kortreist blir det i hvert fall. Måltidet inntas ved spisebordet som er omringet av 70 hagelamper, lyden av raslende trær og frisk luft. På sikt vil kanskje ettermiddagsluren tas i hengekøya, men det er et annet prosjekt.

Design uterommet

– Nordmenn er opptatt av friluftsliv, og med et uterom blir friluftslivet kortreist. Vi er også blitt mer opptatt av bolig generelt, og da skal gjerne utearealet være en forlengelse av det innvendige. Uterommet skal ikke lenge bare være en plen du må klippe og et arbeid du forbanner.

Slik forklarer hagedesigner Tone Minde det økte antallet henvendelser hun har fått den siste tiden. Minde tror dessuten flere vil ha hjelp fordi både kvinner og menn jobber mer i dag og derfor har mindre tid til å planlegge og gjennomføre ting selv. Dermed setter de hagedesignere på saken.

Hageplan

Skal du lage et uterom, må du tenke over hva det skal brukes til og hvilke rammer du ønsker, sier Minde. Når rammene er på plass, kan du dele det store uterommet inn i flere mindre rom. Minde vet at det er mange som ønsker å kunne se hele hagen, som ett åpent rom. Selv synes hun det er kjedelig.

– Med et lite bygg, et gjerde eller en hekk som stopper et område, blir det mer spennende å finne ut hva som gjemmer seg bak.

Du kan for eksempel bruke et drivhus. Det er i seg selv et rom og utgjør samtidig en skillevegg til nye rom. På den ene siden har man kanskje kveldssol, mens man på den andre har morgensol. Du kan også sette opp et skjermende armerings- eller flettverksgjerde som plantene kan gro oppetter.

Åtte tips til uterommet

  • Planlegg og tegn hagen på forhånd. Hva ønsker du av elementer, og hva skal du bruke hagen mest til? Tenk over hvor du vil ha tilgang på vann.
  • Hvis du tenker over hvor mange folk du skal ha plass til, vil du vite hvor stor terrasse du trenger. Ikke bygg først, for så å finne ut at du ikke har nok plass.
  • Lag en «grønn oase»-følelse med store plantekasser. De holder også bedre på regn, slik at du ikke trenger å vanne så ofte, i tillegg til at planter i plantekasser lettere overlever vinteren enn planter i mindre potter.
  • Med tak eller markiser vil du kunne bruke hagen selv om det regner eller er for sterk sol.
  • Ønsker du å skjerme mot innsyn? Du kan sette opp levegger, men du kan også plante strategisk.
  • Jo mindre vedlikehold, desto høyere inngangspris. Terrasser av kompositt-treverk eller treverk som Kebony eller Accoya er for eksempel dyrere enn vanlig impregnert treverk.
  • Tenk over hva du ønsker av utedusjen. Vil du ha både varmt og kaldt vann? Hvor skal avløpsvannet gå? Husk å skjerme slik at du kan dusje usjenert, og sjekk at dusjen tåler den norske vinteren Kilde: Darren Saines, hagedesigner
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.