Slik lager du brød uten å kna deigen

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 17.10.16 14:00

GARANTERT LUFTIG. Slik kan du bake brød uten at hendene dine tar i deigen, skriver Oda Christensen.

Knafritt, eller eltefritt, brød er blitt veldig populært. Disse oppskriftene som nærmest garanterer luftige brød med sprø herlig skorpe. Jeg er hekta! I helgen skal jeg lage grove eltefrie bagetter.

Historien sier at det er en amerikaner som har funnet fram til bakemetoden. Det skal også sies at nye metoder innfor baking er ikke hverdagskost.

Mennesker har bakt siden de fant ut av hvordan de skulle male korn til mel, og teknikkene er gode og velbrukte.

Så en ny teknikk i bakeverdenen er ikke bare en historie - det er historisk.

Jim Laheys knafrie metode gjør at du kan bake brød uten at hendene dine tar i deigen.

Her er det tiden som gjør jobben. Tid som du fint kan bruke på en tur i skogen, tid med familien, tid til å rydde i boden eller til bare å slappe fullstendig av. Husk bare å sette av tid til å nyte nystekte sprø bagetter!

Eltefrie grove bagetter

(gir fire bagetter - oppskriften kan gjerne halveres)

Ingredienser:

500 gram hvetemel

500 gram sammalt hvetemel

1 ts tørrgjær

1 ts honning

1 ts grovt havsalt

Ca 8 dl vann

Slik gjør du:

1. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i ca. 1/2 dl varmt vann og tilsett deretter resten av vannet, men da kaldt vann.

2. Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover.

3. Ha på lokk eller plastfolie over bollen, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca. 12-20 timer.

4. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og brett deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotér deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne bretteprosessen et par ganger.

5. Strø godt med mel på bakepapiret. Legg deigen med bretten ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La deigen etterheve i rundt 2 timer.

6. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn stekebrettet som du skal steke brødet på. Ikke legg på bakepapir før rett før du skal legge deigen på.

7. Når deigen er ferdig etterhevet deler du deigen i fire. Bruk en deigskrape til å forme hver del til en tykk pølse. Om deigen er for løs kan det fint tilsettes litt mer mel. Ha bakepapir på den varme stekeplaten. Og legg så to av deigemnene på. De neste to må du steke i omgang to.

8. Stek i ca. 15 minutter på nederste rille, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det. Brødet avgir en hul lyd når det er ferdigstekt. 9. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn hver bagett i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare bagettene i dette.

TIPS: Det går fint å bruke en ferdig blandet grov melblanding.

LES OGSÅ: Slik lager du totalt vanedannende lakris


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Kultur
UKM nærmer seg, men påmeldingene lar vente på seg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. En titt på påmeldingene, viser så langt en laber interesse, men erfaringene tilsier at de unge kommer i siste liten.
Utsolgt hus og utsolgt bok NOTUSED
EIDSVOLL. Utsolgt. Det er hva Tom «Stabbe» Stalsberg kan skrive i margen om dagen - både om hus og bok.
Unik teateropplevelse og herlig humor NOTUSED
JESSHEIM. Etter forrige års musikalsuksess med Cats tar Ullensaker Teater en sjanse med oppsetningen av langt mindre kjente The Addams Family.
GAMLE GLIMT: Dette klassebildet er fra 1949 NOTUSED
EIDSVOLL. Bildet viser en småskoleklasse på Vilberg skole i Eidsvoll.
De sier at bare duften av nybakt brød kan øke prisen på en bolig NOTUSED
FERSK BAKST. Slik baker du saftige havrerundstykker, skriver Oda Christensen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
Får egen utstilling i Oslo - nå skal nordlysbildene vises NOTUSED
JESSHEIM. Bildene til Emil Kjos Sollie gikk verden rundt. Nå skal de stilles ut på Revir i Folketeaterpassasjen fra 15. januar.
2016 var et elendig år for oss musikknytere NOTUSED
SMÅTT. Det svarte året.
Inviterer til en natt mellom bøkene NOTUSED
EIDSVOLL. Har du noen gang drømt om å overnatte i et bibliotek? I så fall - til helga har du sjansen.
Kulturbanken leverer kvalitet: Flott start på februar NOTUSED
JESSHEIM. God start på årets andre måned.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk