Knafritt, eller eltefritt, brød er blitt veldig populært. Disse oppskriftene som nærmest garanterer luftige brød med sprø herlig skorpe. Jeg er hekta! I helgen skal jeg lage grove eltefrie bagetter.
Historien sier at det er en amerikaner som har funnet fram til bakemetoden. Det skal også sies at nye metoder innfor baking er ikke hverdagskost.
Mennesker har bakt siden de fant ut av hvordan de skulle male korn til mel, og teknikkene er gode og velbrukte.
Så en ny teknikk i bakeverdenen er ikke bare en historie - det er historisk.
Jim Laheys knafrie metode gjør at du kan bake brød uten at hendene dine tar i deigen.
Her er det tiden som gjør jobben. Tid som du fint kan bruke på en tur i skogen, tid med familien, tid til å rydde i boden eller til bare å slappe fullstendig av. Husk bare å sette av tid til å nyte nystekte sprø bagetter!

Eltefrie grove bagetter

(gir fire bagetter - oppskriften kan gjerne halveres)
Ingredienser:
500 gram hvetemel
500 gram sammalt hvetemel
1 ts tørrgjær
1 ts honning
1 ts grovt havsalt
Ca 8 dl vann

Slik gjør du:

1. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Rør ut honningen i ca. 1/2 dl varmt vann og tilsett deretter resten av vannet, men da kaldt vann.
2. Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en skje. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover.
3. Ha på lokk eller plastfolie over bollen, og la deigen heve i romtemperatur over natten, eller ca. 12-20 timer.
4. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og brett deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotér deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne bretteprosessen et par ganger.
5. Strø godt med mel på bakepapiret. Legg deigen med bretten ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La deigen etterheve i rundt 2 timer.
6. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn stekebrettet som du skal steke brødet på. Ikke legg på bakepapir før rett før du skal legge deigen på.
7. Når deigen er ferdig etterhevet deler du deigen i fire. Bruk en deigskrape til å forme hver del til en tykk pølse. Om deigen er for løs kan det fint tilsettes litt mer mel. Ha bakepapir på den varme stekeplaten. Og legg så to av deigemnene på. De neste to må du steke i omgang to.
8. Stek i ca. 15 minutter på nederste rille, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det. Brødet avgir en hul lyd når det er ferdigstekt. 9. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn hver bagett i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare bagettene i dette.
TIPS: Det går fint å bruke en ferdig blandet grov melblanding.
LES OGSÅ: Slik lager du totalt vanedannende lakris

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.