– Vi som bor her på Eidsvoll eier liksom 17. mai og grunnlovsdagen litt mer enn alle de andre. I hvert fall føles det sånn, fortsatte Trøen.

Ifølge den fortsatte ganske ferske stortingspresidenten opplevdes det litt som om hun hadde overtatt «familiebedriften».

– Som stortingspresident fra Eidsvoll føler jeg nesten at jeg har overtatt familiebedriften. I hvert fall merker jeg tydelig at båndene mellom den institusjonen jeg leder, det stedet jeg arbeider, og «arven fra Eidsvoll» ikke bare er sterke. På noen måter er Stortinget «arven fra Eidsvoll», fortalte Trøen.

En stor ære

– Det var en stor ære at jeg fikk muligheten til å holde denne talen. Den er preget av det at vi fortsatt må være på vakt så ingen stemmer stilner, sa Trøen til EUB etter talen.

En tale hvor hun blant annet fokuserte på viktigheten av å bevare de verdiene Grunnloven står for, og påpekte blant annet at selv om mulighetene til å ytre seg har blitt mye større har det også blitt flere faremomenter. Det går særlig utover dagens unge, som ifølge Trøen vokser opp i en kommunikasjonskultur som skaper et voldsomt press fra alle kanter.

GOD YTRINGSKULTUR

For at demokratiet skal bestå og ytringsfriheten skal bevares er det dermed viktig med en god ytringskultur, konkluderte stortingspresidenten. Hun la til at barn og unge må se og erfare at det er trygt å si sin mening. Hun påpekte at det ikke er nok å feste en frihet til papiret, og at den ikke er reel før den kan praktiseres av alle. Et eksempel på dette er blant annet behandlingen eidsvollkunstneren Arne Ekeland opplevde.

– Ekeland ytret seg gjennom kunsten sin, og måtte tåle intoleranse og ubehag for det. Han var ikke alene om det, og dessverre finnes det mye nyere eksempler, sa hun i talen.

VIKTIG Å LEVE HER OG NÅ

Trøen var imidlertid ikke den eneste som fokuserte på utfordringene dagens unge kan møte. Russepresident Saul Demba oppfordret sine medruss til å huske alt det harde arbeidet de har lagt ned og erfaringer de har gjort i løpet av 13 år med skolegang, men samtidig tillate seg å leve her og nå.

– Vi skal gjerne prestere på alle mulige arenaer til enhver tid, og møter forventninger fra alle kanter. Vi bør se oss litt rundt, og bli flinkere til å akseptere hverandre, sa Demba, som også påpekte at det er viktig å sette seg egne mål uten å sammenligne seg med alle andre.

FEST OG MORO

Selv om talene er en stor del av festforestillingene var det også mulig å slå seg løs under kveldens konserter. Eidsvolljentene Stella Mwangi og Alexandra Rotan har stått på scenen under tidligere festforestillinger i parken på Eidsvoll Verk, men i år var det første gang de opptrådte sammen. Duoen har samarbeidet mye den siste tiden, og publikum lot seg rive med da de blant annet framførte MGP-låtene Haba Haba og You got me.

Mange hadde også kommet for å få med seg Adam Douglas med band, som heller ikke skuffet på nasjonaldagen.

Les hele festtalen til stortingspresident Tone W. Trøen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.