Tormod (84) er en blid og vennlig mann, men når han snakker om idrettens juks og fanteri i dag, blir han harm.

- Idretten har et stort problem med korrupsjon, doping og alt for høye lønninger i enkelte forbund. Tilitten svekkes om det ikke ryddes opp. Så lenge det er store penger med i bildet, skjer dette. I TV har idrett stor underholdningsverdi, men nå er ting tatt helt ut av alle dimensjoner. Jeg er glad jeg ikke er aktiv i dag, sier den tidligere kombinertutøveren, som tok OL-gull i 1964 og sølv i OL i 1960. Han tok gull i hopp i NM for juniorer i 1950. Tormod har deltatt i OL tre ganger og fikk Holmenkollmedaljen i 1960.

HVA ER DU OPPTATT AV NÅ?

- Akkurat nå er det EM i fotball og Tour de France, det siste med sine flotte naturbilder. Kommetatoren vet så mye om Frankrike, og jeg er opptatt av å lære nye ting.

HVA BETYR SOMMEREN FOR DEG?

- At jeg kan gå i naturen og ta en dukkert i et skogstjern. Vi er heldige i Norge som har fire årstider. Jeg går mye på mjuke stier i Eidsvoll og i nabobygdene. Jeg liker ikke lenger å gå på langturer aleine. Da vil jeg helst ha turfølge.

HVA OG HVOR ER DITT OPTIMALE FERIESTED?

- Tidligere var det hytta i Valdres, men den er solgt nå. Ellers blir det på hytta til dattera vår i Valdres, hos slekt og venner på Røros og hjemme i egen leilighet.

sommerens ferieplaner?

- Jeg skal en tur med venner til et jubileum på Røros, og så skal jeg på en årlig samling med gamle kombinertløpere i Alta. Vi samles hvert år i begynnelsen av august. Dit kommer Bjarte Engen Vik, Mikkel Dobloug, Tom Sandberg og Bjørn Wirkola - blandt andre. Jeg er faktisk eldst i gjengen nå.

HAR DU EN GOD SOMMERSANG?

- «Du skal få en dag i morra».

HVA LEGGER DU HELST PÅ GRILLEN OG HVA DRIKKER DU TIL?

- Kjøtt og rødvin. Vi grillet en del før, og når vi var ferdige med å spise, var grillen helt passe varm til å starte grillingen.

HAR DU ET SPESIELT SOMMERMINNE DU KAN DELE MED LESERNE?

- Da ungene var små, reiste vi rundt i Sverige og bodde på Esso Motorhotell. De hadde svømmebasseng, og både små og store ksote seg. Det er gode sommerminner.

ELLER KANSKJE EN LITEN TABBE?

- Jeg har ansvar for en masse tabber. Om vinteren har jeg smørt meg bort, om sommeren har jeg orientert meg bort. Men jeg sier at den som ikke gjør noen tabber, gjør heller ikke noe annet.

ser du mye på tv om sommeren - og hva ser du helst på?

- Ser ikke på TV. Det er for mange repriser.

SKAL DU PÅ FESTIVAL ELLER KULTURARRANGEMENT I SOMMER?

- Nei.

HVOR BADER DU HELST?

- I skogstjern og i Hurdalssjøen.

livet ditt så langt - hva kan du si om det?

- Jeg har vært priveligert og har opplevd mye. Jeg har hatt et godt liv og har aldri vært alvorlig syk. Kona mi har vært syk i mange år, men hun får godt stell på Vilberg Helsetun. Det har ikke vært lett for meg.

leser du aviser på papir eller nett?

- Begge deler.

HVORDAN FORHOLDER DU DEG TIL DEN NYE, DIGITALE VERDEN?

- Den forholder jeg meg til i stor grad! Jeg vegret meg, men jeg forsto at dette kom jeg ikke unna. Jeg meldte meg på et datakurs. Der lærte jeg veldig mye, og det er jeg glad for. Nå kommer jo offentlige brev, fra NAV og slike ting, på digital postkasse. Jeg har nettbank og betaler regninger fra sofakroken. Jeg leser aviser og annet interessant på nettet. Dette er ikke noe å være redd for, tvert om. Alle eldre burde ta et kurs og lære seg å bruke nettet. Det gjør hverdagen lettere.

HISTORIEN OM REVEFARMEN, TORMOD?

- Broren til godseier Mathiesen hadde en revefarm i Østerdalen. Der jobbet far. Så ble det slik at han også anla en farm på Berger Bruk, hvor bestefar ble ansatt. Hadde det ikke vært for Mathiesen og denne farmen, ville jeg ikke blitt eidsvolling.

FEM KJAPPE

KORT ELLER LANG BUKSE?

- Lang

FOTBALL ELLER KONSERT?

- Fotball

VIN, ØL ELLER MINERALVANN?

- Vin

SYDENFERIE ELLER NORGESFERIE?

- Norgesferie

PAPIR ELLER NETT?

- Begge deler

FAKTA

Navn: Tormod Knutsen

Alder: 84 år

Bosted: Eidsvoll

Familie: kona Olga, en sønn, ei datter og seks barnebarn

Interesser: Lions, Løntjernbråten, eldres avdeling i Eidsvold Værks Skiklub og historielaget

Yrke: Pensjonist. Jobbet hos Mathiesen Eidsvold Værk

LES OGSÅ: Du måste vinna, Tormod!

LES OGSÅ: Tormod Knutsen forteller fra sitt liv

LES OGSÅ: Jubelfest for Tormod

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.