Trioen består av Kårstein Måseide (klarinett), Monica Tomescu-Rohde (klaver) og Merethe Roos (cello). Sistnevnte kommer opprinnelig fra Frilseth i Eidsvoll - og ble nylig ansatt som professor i historie ved Høgskolen i Telemark.

- Under konserten vil vi framføre Ludwig van Beethoven for cello, klarinett og piano. Pianisten i trioen arbeider som musiker, mens både klarinitisten og meg selv har musikkutdannelse, men har endt opp som forskere i forskjellige fagfelt, sier Merethe Roos.

LES OGSÅ: Øvre i Kafé Henrik

Hentet fra forskningsfeltet

1700-tallet, da Beethoven skrev sine tidligere verker, er ett av forskningsfeltene hennes. Hun kommer derfor til å trekke fram materiale om musikken som nok ikke er allment kjent under lørdagens konsert.

- Trio opus 11 vil være sentralt under konserten. Vi skal fortelle om musikken og hvordan den tas imot i samtiden. Tidsskrifter og aviser er en del av grunnlagsmaterialet. Vi kommer inn på hvordan den ble tatt imot og hva som ble skrevet om den, sier Roos. Bak sammensetningen av trioen skjuler det seg en morsom historie.

Ville gjøre noe sammen

- Jeg møtte Kårstein på orkesterkurs i august. Vi kom i snakk den siste dagen. Da ble vi enige om å spille kammermusikk etter det. Jeg kjenner Monica litt fra før, og dermed bestemte vi oss for å gjøre noe sammen. Lørdag spiller vi for første gang offentlig sammen, smiler Roos.

- Vi har møttes opptil flere ganger i uka. Det viser at tilfeldige møter kan generere morsomme musikalske ting, og at musikk kan bringe folk sammen, sier Roos.

LES OGSÅ: Restarter kulturkafeen

Kjøpte Cello fra 1721

Under kulturkafé-konserten vil publikum også kunne se henne spille på en cello fra 1721. Denne har en helt spesiell forhistorie.

- Jeg var på tur i London, og dette var det andre instrumentet jeg prøvde. Jeg ble så betatt av den, sier hun.

Celloen stammet opprinnelig fra et dødsbo i Skottland. Da Roos kom inn i bildet var det to andre interessenter, men de hadde ikke funnet finansiering.

- Celloen har høy verdi, og etter å ha prøvd den, spilt for profesjonelle musikkvenner, latt de spille på den og hatt den med til fiolinmaker i Oslo bestemte jeg meg for å kjøpe. Jeg bare måtte ha den. Når hun er ute og flyr må celloen ha sitt eget flysete. Under intervjuet med EUB har Roos også med det verdifulle instrumentet.

Verdt mer enn bilen

- Dette er verdt mer enn bilen min, så jeg kan ikke la den ligge der, smiler Roos.

Lørdag kan du se trioen og celloen hennes i aksjon i Eidsvoll sentrum.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.