Ingen dyrekadavre kommer innenfor huden og ned i magen til Ida Mekiassen (26). Hun kjemper for dyrs rettigheter og lar heller dyrene pryde huden.

Ida har en gjeng dyr som pryder store deler av overkroppen; gris, elefant, papegøye, rotte og en hund, samt påskriften «Jeg ser deg for den du er». Ida er veganer, hun verken spiser eller kler seg i animalske produkter, og er opptatt av miljøet. Tatoveringen sier mye om hvem hun er og hva hun står for.

- Jeg bruker det meste av fritiden min på dyrevern og å jobbe for å bedre dyrenes levekår. Jeg har stor sans for kroppskunst, og ønsker å uttrykke engasjementet mitt også på denne måten. For meg er ikke dyr mat, varer og ting. Jeg mener alle dyre har egenverdi og rett til et verdig liv, uansett om det er såkalte produksjonsdyr eller søte kjæledyr. Derfor ville jeg ha både dyr fra landbruket, kjæledyr og ville dyr i tatoveringen, forklarer Mekiassen, som bor på Jessheim. Hun skal etter hvert utvide tatoveringen med motiver fra havet, med hval, blekksprut og korallrev.

Tatoveringen er laget av tattooartisten Linda Looman, kjent som Electric Linda, som driver Attitude Tattoo studio i Oslo og som er norgesmester i portrettatovering.

SER DEN DU ER

Sitatet «Oel ngati kameie» er et oppdiktet språk fra science fiction-filmen Avatar fra 2009, og skal bety «Jeg ser deg for den du er».

- Filmens tema traff meg voldsomt, med menneskenes kolonisering og utnyttelse av de innfødte na´viene og deres planet. Na´viene på sin side tar bare det de trenger fra naturen. Hvis de dreper et dyr for å overleve takker de og har respekt for livet de tar. De ser dyret for det individet det er, og denne holdningen har også jeg til dyr. Derfor valgte jeg nettopp dette sitatet, sier Mekiassen. Rottweileren på tatoveringen er familiens hund Tinka som hun vokste opp med.

- Du tror ikke du vil angre på en tatovering knyttet til engasjementet ditt for dyr?

- Nei, aldri! Jeg har ikke spist kjøtt eller fisk siden jeg var 16 år, og det er bra både for miljøet, dyrene og min egen kropp. Dette er ikke bare en mening som erstattes med en annen, men handler om dype verdier og erkjennelser. Selve motivet brukte jeg også lang tid på å bestemme meg for, jeg sparte penger og ventet på at landets beste portrett-tatovør skulle bli ledig. Jeg ville at dette skulle bli bra, sier Ida Mekiassen.

FØLELSENE BESTEMMER MOTIVET

Tatovør Synnøve Pettersen ved Romerike Tattoo studio på Jessheim erfarer at mange av kundene er sterkt knyttet til temaet for tatoveringen de velger.

- Det er ofte en sterk mening som ligger bak valg av motiv. Folk vil gjerne vise hvem de er gjennom tatoveringene. For mange er det også rett og slett et kunstuttrykk. De velger et motiv de liker utseende og uttrykket på, sier Pettersen.

- Når folk tar en tatovering er det gjerne styrt av følelser. Mange velger motiver fra hjemstedet, av venner, kjæledyr, barn og annen familie, sier Susann Maribo Schau, lærling hos Romerike Tattoo studio.

vålerenga i hjertet og armen

Siden Pål Lundby var 18 år har han drømt om å skaffe seg en tatovering knyttet til Vålerenga fotballklubb. I dag er Råholt-mannen 44 år, og endelig pryder Vålerenga kirke sammen med datoen for klubbens etablering, 29.7.1913, bicepsen. Litt lenger ned, på underarmen, står et av klubbens slagord «Tro, håp og kjærlighet», sirlig risset inn i huden.

- Vålerenga er som en religion for meg. Jeg er på alle kampene, og klubben og fotballen er min store lidenskap. Det har jeg lyst til å vise fram gjennom tatoveringene, forteller Lundby.

Han planlegger å spre klubben i sitt hjerte også utover brystkassa, skulder og rygg. Fra før har han navnet på de to barna sine tatovert på sideryggen.

- Kirka, som brant i 1984, er for meg et sterkt symbol på Vålerenga. Jeg synes tatoveringen er utrolig fin, og er veldig fornøyd, sier han, som regner med å bruke 20.000 kroner på tatoveringen når den er ferdig.

- Hva skjer hvis du bytter klubb da?

- Det kommer ikke til å skje. I så fall har jeg en arm til, humrer han.

Med kona på låret

Kenneth Maribo har likeså godt tatovert kona Susann på låret.

- Jeg syntes bildet fra konas bursdagsfeiring på skytebanen var morsomt, og Johnny Robin Pettersen på Romerike Tattoo studio hadde så innmari lyst til å lage en tatovering av bildet, at jeg lot han gjøre det. Kona og jeg er godt gift, og det er jo artig alltid å ha henne på låret, sier Maribo fra Jessheim. Kona Susann Maribo Schau synes det er helt greit å pryde ektemannens lårmuskulatur, men ville ikke havne på overarmen. - Det er greit å kunne skjule det litt, sier hun.

Star Wars-fan

Det som startet med et Star Wars legospill på sønnens nye Nintendo DS, dekker nå hele kroppen til Jeanett Diaz (31).

- Jeg spilte med sønnen min, men måtte stadig spørre mannen min om Star Wars-historien. Til slutt ble han nok lei maset og ordnet barnevakt en helg der vi buret oss inne og så alle Star Wars-filmene på en gang. Jeg ble fullstendig hekta, forteller Diaz fra Jessheim. Det har resultert i flere tatoveringer fra science fiction universet med kjærlighet og maktkamper mellom det gode og det onde.

- Jeg er lidenskapelig opptatt av tematikken, og kan kjenne meg igjen i det indre kaoset som formidles, sier hun, som fikk sin første tatovering, en «tribal», som 17-åring.

- Det er noen tatoveringer jeg angrer på og har begynt å fjerne. Men det blir garantert flere Star Wars-motiver.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.