• FORTSETTER: Kjølsvik har ingen planer om å havne på veggen med sine forgjengere.
  • SMÅ DETALJER: Her sørger Kjølsvik for at riktig salmenummer kommer på plass.
  • STORTRIVES: Terje Kjølsvik stortrives som prest i Feiring og Langset. Han savner ikke fridager i jula.

– Jeg har fått spørsmål om jeg skal jobbe hver jul, men da lurer jeg på hvorfor jeg ikke skal det. Som prest kan man nesten ikke forvente å ha fri i jula og på søndager, sier sokneprest Terje Kjølsvik.

EUB møter ham da han er i full gang med å gjøre de siste forberedelsene til 1. juledagsgudstjeneste i Feiring kirke.

– Den store skrekken er alltid at prekenen blir liggende igjen ved skriveren, men det er noe som kun skjer én gang, forklarer presten smilende.

MER HØYTIDELIG

I dag er heldigvis ikke den dagen, og forberedelsene går som smurt for både prest, organist og kirketjener.

– Gudstjenesten 1. juledag er mye mer høytidelig. På julaften er det som regel smekkfullt, men det er egentlig i dag folk burde komme. Jeg skjønner jo at folk gjerne tar det med ro og har en lang frokost, men denne gudstjenesten er ganske annerledes. Vi har bedre tid, og det er plass til flere fine julesalmer, forklarer Kjølsvik.

BRUKT NOEN JULEKVELDER

Prekenen til denne gudstjenesten ble skrevet før den til julaften, men presten som har jobba i de to kirkene i over ti år forteller at han ikke alltid er ute i like god tid.

– Jeg har sittet noen julekvelder tidligere, men det var enklere å gjøre da barna mine var så små at de la seg tidlig, sier han.

De har imidlertid alltid blitt ferdig. For Kjølsvik er det nemlig viktig at det ikke blir de eksakt samme prekenene hvert eneste år.

BETYR NOE FOR BYGDA

Presten tror kirka har stor betydning for folk, sjøl om mange nødvendigvis ikke har det store behovet for den i hverdagen.

– Kirka er på mange måter det stødige som alltid har vært her. Det betyr noe å høre kirkeklokkene slå, og det betyr noe å se kirka når man kommer kjørende oppover her i Feiring, sier Kjølsvik, som påpeker at kirka er et samlingssted. Både når det er snakk om stor glede og stor sorg.

ET TØFT År

Kjølsvik forteller at det alltid er en glede å være prest. Men det tydelig at yrket byr på store kontraster. Til tross for alt det flotte som har skjedd i Feiring det siste året, har 2017 også vært prega av flere tragedier som har rysta lokalsamfunnet.

– Det er vanskelig å vite hvordan det har prega folk, men dette er ei lita bygd og det er jo klart at man kommer tett på hverandre, forklarer presten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.