• ATELIER: Det hvite huset i bakgrunnen var Arne Ekelands atelier. Nå har Rune Westengen (t.v.) skrevet bok om kunstneren på oppdrag fra Eidsvoll Historielag og laget leder, Gunnar Gravdal Nerhus.
  • BIOGRAFI: Biografien om Arne Ekeland er ført i pennen av Rune Westengen på oppdrag fra Eidsvoll Historielag.

Rune har basert seg både på muntlige og skriftlige kilder. Han har lett med lys og lykte etter folk som kjente kunstneren privat – enten det var naboer eller venner.

TAKKET NEI TIL INTERVJUER

Rune var journalist i Romerikes Blad i mange år. Han ba Ekeland flere ganger om et intervju, men svaret var alltid nei.

– Han svarte: «Det er helt uaktuelt». Det er de fire ordene han har sagt til meg, forteller forfatteren.

– Jeg har intervjuet alle de menneskene som hadde noe å fortelle om Ekeland. Noen visste jeg om fra før, og gjennom disse intervjuene dukket nye folk opp. De fleste jeg har snakket med, sa ja, men noen sa nei. Dessverre er det slik at de fleste som kjente Ekeland godt, er borte. Mye av informasjonen er gått tapt, sier Rune.

– Skulle denne boka vært skrevet for 20, 30 år siden?

– Ja, men da hadde den blitt enda tykkere.

EIDSVOLL HISTORIELAG

Boka er skrevet på oppdrag fra Eidsvoll historielag. Det var lagsleder Gunnar Gravdal Nerhus som henvendte seg til Rune og spurte om han var interessert i å skrive bok om kunstneren.

Rune takket ikke ja med en gang, men da han ble seg fortalt at historielaget var interessert i å få fram mennesket Arne Ekeland, hans hverdagsliv og forhold til hjembygda Eidsvoll, ble svaret positivt.

– Den første halve delen av boka er viet kunsten og den kunstneriske utviklingen, mens den andre går tett på mennesket via intervjuer, forteller Gravdal Nerhus.

– Er dette den første biografien om Ekeland?

– Ja, faktisk, så er det det.

FORMET SOM KUNSTNER

– Det var daglivet i Eidsvoll som formet han som kunstner. Og faren hans. Han hadde stor tro på sønnens talent og brukte de pengene han hadde til overs på å kjøpe utstyr slik at han kom seg videre. Faren jobbet på fabrikk i Bønsdalen og var kommunist. Det samme ble sønnen. Arnes kunst var preget av arbeiderslitet og sosiale forskjeller, forteller Rune, som gjennom sine intervjuer fikk avkreftet ryktet om at Ekeland var en tverr mann.

– Mange har beskrevet ham som et varmt menneske, sier forfatteren.

11. september er det lanseringsfest på Festiviteten.

– Boka kommer i et opplag på 800, og vi håper jo at den blir utsolgt, sier Gunnar Gravdal Nerhus.

LES OGSÅ: Mener Ekeland-museum er et luftslott httphttp://www.eub.no/kultur/--godt-initiativ-mangler-realisme

Fakta

Arne Ekeland ble født 14. august 1908 på Bøn i Eidsvoll. Han døde 28. februar 1994.

Ekeland blir regnet som en av Norges mest vesentlige kunstnere.

Hans kunst var preget av at han vokste opp i et arbeidersamfunn og hans malerier beskrev arbeiderslitet og klassesamfunnet.

Ekeland var kommunist og mange av bildene hans var preget av hans politiske syn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.