Han har gjort hageinteressen til levebrød. Tidligere i år sluttet han som redaktør i Norsk Hagetidend for å starte nettbutikken «Garden living». Her selger han blant annet stauder, hageprodukter, frø og løk.

– Vi pakker staudene godt, og sender av gårde. Det er ikke noe problem. Jeg jobbet ved en planteskole i England i vinter, og det var veldig nyttig. Der lærte jeg hvordan man gjør det, forteller Tønsberg.

VANNER IKKE BLOMSTENE

Arbeidsdagene starter alltid i egen hage.

– Noen dager har jeg hagelag på besøk, og da må jeg pynte og sette ut planter for salg. Ellers er det alltid prosjekter på gang. Ingen dager er like, sier han.

Fra høst til vår reiser han rundt og holder foredrag i hele Norge. Men nå er det sommer og høysesong for alt som skal gjøres i hagen.

– Jeg vanner ikke. Det gjelder å finne den riktige plassen til plantene, slik at de kan trives der de er, sier han.

Hagen er en blanding av mange stilarter.

– Mye er britiskinspirert. Vi reiser mye, og da besøker vi alltid hageanlegg og hagevenner, sier han.

DYRKER MATEN SELV

Han og samboeren dyrker mye av maten selv. De har stor urtehage, og grønnsakshagen er full av poteter, squash, løk, asparges, mais og tomater, for å nevne noe.

– Det er enkelt dersom man gir dem riktige vekstvilkår. Planter ønsker alltid å vokse, sier han, og luker bort litt ugress.

– Et tips er å legge gressklipp i grønnsakshagen. Dekke til rundt plantene for å holde på vannet, sier Tønsberg.

Nedenfor grønnsakene ligger skogshagen, eller «woodland», med litt av alt. Det området har et villere preg.

– Jeg syns staudene er de morsomste. Blå valmuesøstre er fine nå, og de er en favorittblomst, sier han.

Tønsberg oppfordrer alle hageinteresserte til å bli med i et hagelag.

– Jeg begynte i Lørenskog hagelag. Der lærte jeg mye av møtene og alle de kunnskapsrike menneskene jeg møtte, sier han.

Siden har han lest og skaffet seg kunnskap uten å ta en formell utdanning.

– Interessen er altoppslukende. Det er alltid noe nytt å se, oppdage og lære. Men det har tatt mye tid og krefter å jobbe seg fram til der jeg er i dag, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.