Hvert år i desember går det ut bud om gilde i Styrimarka. Tredje søndag i advent beveger de 36 inviterte herrer seg innover i skogen, til Bokkedalen, der tradisjonell julemat med tilbehør av alle slag tilberedes og serveres med sjel og kjærlighet. Og eget bestikk.
Noen vil kanskje ha det til at dette er nåtidens trollkamp - eller muligens trollskap - der inne blant trærne.

- FINN KANON!

I denne sammenhengen skytes jula inn med kanon! Denne tradisjonen er ikke helt ukjent, da de som i gamle dager bodde så langt unna kirken at kirkeklokkene ikke kunne høres, brukte gevær og skjøt jula inn. Da skjedde det imidlertid på selveste julaften, mens Bokkedalsgjengen starter jula noen dager tidligere. Kanonskuddet runget mellom åsene, og første kommando etter avfyringen var: - Finn kanon!

TROLLKAMP

Tusener av år har gått siden landskapet ble formet slik det er i dag. Julebordet i Bokkedalen tar opp verdensproblemer som løses i større eller mindre grad. Ett av de store spørsmålene har vært nettopp dette med Bokkedalens opprinnelse.
Svaret fikk vi i år, for i Jan Tore Gundersens eventyr kan en endelig få satt ting på plass rundt dette og andre spørsmål som har svirret i lufta gjennom årtier.
Nedenfor kan du lese eventyret om «Trollkampen i Bokkedalen».
 
Trollkampen i Bokkedalen
STYRIMARKA. Ett trollår er langt. Mange tusen år. Det var en gang, for mange, mange tusen trollår siden at det skjedde noe underlig inne i Bokkedalen.
Et eventyr av Jan Tore Gundersen
På denne tida var det trollene som regjerte i området. I sør, rundt Starrtjennet, holdt Frilsettrollet til. I nord var det Finnkolltrollet som regjerte, helt ned mot Trollmyra sør for Setertjennet. I vest var det Styritrollet som hadde kontrollen, fra Styri og helt opp til Igleputten. Fra øst hendte det en sjelden gang at et Odalstroll slang innom, men de stoppet som regel ved Utsjøen. Da var de kommet så langt hjemmefra at hjemlengselen tok dem. Da var det best å komme seg hematt til Odal'n før sola sto opp.

ingen grunn til krangel

Alle tre trollene hadde geiter som pleide å gå på beite i skogen. Men i Bokkedalen gikk bare de gjeveste bukkene. Vannet i Bokkedalsbekken var svært rikt på næring og det var ikke brunfarget som det er i dag. Graset, som var både saftig og godt, var det mer enn nok av. Derfor var det ingen grunn til å krangle. For å skille bukkene fra hverandre hadde de hakk i øret som viste hvilket troll de tilhørte. Natten etter høstjevndøgn, døgnet da dag og natt var like lange, pleide trollene å møtes her inne for å fordele bukkene seg imellom.
Fordi bukkene gikk her i mange, mange år, ble plassen etter hvert kalt Bokkedalen. Du lurer kanskje på hvorfor Bokkedalen skrives med o og ikke u, slik som i vårt språk. Forklaringen er at i trolltiden gikk ikke alfabetet så langt som til u. Derfor brukte de bokstaven o i stedet.

en stor og gild bukk

Alle hadde det fint i mange trollår. Men så ble det mindre vann i bekken, og det ble mindre av det saftige graset. Trollene begynte å skule stygt på hverandre.
Frilsettrollet prøvde flere ganger å demme opp bekken i sør, men både Finnkolltrollet og Styritrollet passet på å rive dammen når Frilsettrollet ikke var til stede.
Ei natt fikk Styritrollet en idé. Det begynte å fôre opp et geitekje i området rundt Igleputten. Hver gang Styritrollet var i Bokkedalen tok det med seg noe av det beste graset for å gi det til denne bukken. Sjølsagt så ingen av de andre trollene la merke til det.
Etter hvert ble kjeet til en stor og gild bukk. Hornene ble lange og kraftige, og pelsen ble blank og fin. Sjelden hadde man sett maken til bukk. Men til forskjell fra de andre geitebukkene fikk den ikke noe merke i øret.
Så en natt, like før trollene skulle møtes i Bokkedalen for å dele geitene mellom seg, listet Styritrollet seg innover mot Bokkedalen. I et tau hadde det med seg den flotte geitebukken. Vel framme slapp den løs bukken, som straks tok til å beite av graset og drikke av vannet i bekken.

trollkrangel

Natta etter høstjevndøgn kom alle tre trollene til Bokkedalen. De samlet sammen alle bukkene og eierskapet ble bestemt etter hvilket merke de hadde i øret.
Til slutt var det bare en bukk igjen. Det var den gildeste bukken de noensinne hadde sett. Men den hadde ikke noe merke i øret.
- Den vil jeg ha, sa trollet fra Finnkollen.
- Nei, den vil jeg ha, sa trollet fra Frilset.
- Nehei, den vil jeg ha, måtte jo også trollet fra Styri si.
Dermed var kranglinga i gang. Trollene hisset seg opp mer og mer, og krangelen lød som det kraftigste tordenvær.
Gjennom nesten hele natta fortsatte de slik. Da foreslo trollet fra Styri, som var den smarteste av de tre, at denne bukken måtte de nok slåss om.
- Dere to får begynne, sa det til Finnkolltrollet og Frilsettrollet.
- Så får jeg slåss med den som vinner.
Merkelig nok sa de andre to seg enige i dette. Dermed satte de i gang. Store kampesteiner fløy gjennom lufta, og kraftige neveslag lagde store revner i bakken. Sjøl i dag kan en se spor etter dette dersom en følger Bokkedalsbekken.
Flere steinblokker ligger strødd utover i området, og bratte skrenter er det på begge sider av bekken. Disse har fått navnet Hekseskrentene. Dette fordi heksene møttes her St. Hansaften for å ri på kostene sine. Men det var lenge etter at trolltida var over.
Frilsettrollet og Finnkollentrollet glemte både tid og sted. Verst var det å glemme tiden, for alle vet at dersom trollene får sollys på seg, sprekker de og blir til stein. Og det var akkurat det som hendte.
I det kampen var på sitt villeste, kom sola opp. Dermed sprakk begge trollene og ble til kjempesteiner. Store steinblokker som du kan få øye på hvis du ser godt etter. Finnkolltrollet kan en se vest for Trollmyra og Frilsettrollet befinner seg sør for gapahuken i Bokkedalen.

bokkedalshula

Men hvor hadde det blitt av Styritrollet? Smart som det var, lå det på lur og så på den ville slåsskampen mellom de to andre. Men hvor skulle det gjemme seg? Sola var jo i ferd med å komme opp. Fortvilet så det seg rundt, men det var ikke noe sted å skjule seg. Ikke ville det rekke ned til Styri heller.
Så, like før sola steg opp over horisonten kom det to svære kampesteiner farende gjennom lufta, en ifra nord og en ifra sør. De kolliderte i lufta med et voldsomt brak og ramlet ned like ved der gapahuken står i dag. Og vips, så ble Bokkedalshula dannet. Da Styritrollet så dette, var det snar om å krype inn. Dermed fikk det ikke noe sollys på seg.
Hele dagen lå det skjult i hula. Da det ble mørkt krøp det ut igjen og tok med seg alle bukkene ned til Styri.
Etter denne natta rådde Styritrollet over Styrimarka og Bokkedalsbekken. Området langs bekken ble benyttet til å gjøre trollets bukker feite og fine i tusenvis av trollår.
Etter at både trolltida og heksetida var over, tok etterkommere etter Styritrollet over her inne.
Gapahuken ble reist og bålplass med benker kom på plass. Stier ble merket og klopper ble laget over bekker og myr­lendte plasser. Trollskap og hekseri er det ikke mye igjen av, så i dag er det fredelig og stille her inne.
Men spor etter trollkampen kan du finne dersom du kikker nøye etter når du går langs Trollstigen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.