3. august 1993: Rester av 1000-lapper lå strødd utover i banklokalet. Likevel er det tvilsomt om skapsprengerne som grytidlig 2. august bombet nattsafen ved Sparebanken NOR på Råholt, fikk med seg noe som helst. Inntil i går kveld hadde ekspertene ikke klart å åpne safen. Den inneholdt minst 950.000 kroner.

Det skriver Eidsvol Blad 3. august 1993.

Sprengningen av nattsafen ved sparebankens filial på Råholt fant sted klokka 04.40 natt til 2. august. Skapsprengerne forsvant nordover gamle E6 i en blå Saab de hadde stjålet på Eidvang, nær Eidsvoll kirke.

Trolig var det bare bankens egne penger som var i safen da sprengningen fant sted. Sparebanken la selv 950.000 kroner i safen bare én time før det smalt.

Det er temmelig sikkert profesjonelle kriminelle som har vært på ferde - som var nøye planlagt.

– Jeg våknet av et kraftig smell, men egentlig var jeg ikke sikker på om jeg hadde drømt eller om smellet var virkelig, forteller Endre Strand Kristiansen fra Oslo til avisen.

Han var på kontoret på Råholt senter da det smalt, og hørte det singlet i glass og kort tid etter smalt det i ei bildør og fikk øye på Saaben med skapsprengerne kjøre fra stedet.

– Når vi først skulle utsettes for en kriminell handling, er jeg glad for at det var på denne måten i stedet for ved et ordinært ran, kommenterte filialsjef Marit Svendsen ved Sparebanken NOR på Råholt.

Vakthavende lensmannsbetjent, Hugo Aurdal, organiserte umiddelbart etter alarmen gikk ettersøk etter bilen, og samtlige lensmannsdistrikter i området ble koblet inn.

Senere på dagen kom både etterforskere fra Kriminalpolitiet og pengeskapsgruppa ved Oslo Politikammer samt en låseekspert.

– Selv om det ligger rester av penger utenfor safen, behøver det ikke å bety at døra har vært åpnet, sier låseekspert Odd Ulleberg i Safe-Service i Oslo.

Han fikk i oppdrag å åpne safen, og regnet med å bruke minst én dag. Han beskriver safen i filialen som «safenes Rolls Royce».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.