Statsstipendet er på 429.700 kroner i året og varer til Uthaug går av som pensjonist.

FANTASTISK

- Dette er fantastisk! Stipendet gir meg en sikkerhet. Jeg har jobbet som frilanser i 40 år. Det har aldri vært lett, og det har blitt mer og mer usikkert med årene, sier Uthaug selv.

Kunstneren sier at stipendet betyr at han får arbeidsro og kan konsentrere seg om oppdragene han brenner for og vil få utført.

SKRIVER LYRIKK OG OVERSETTER

- Jeg jobber ganske langt utenfor den kommersielle sektor. Jeg skriver lyrikk, men jobber også med oversettelser. Det tar utrolig lang tid. Jeg har oversatt Lord Byrons hovedverk «Don Juan». Det går over 14.000 verselinjer på rim. Min oversettelse går også på rim. Arbeidet har gått over mange, mange år. Statsstipendet jeg nå har fått betyr at jeg kan med økonomisk trygghet i ryggen, jobbe videre med denne typen prosjekter.

WERGELANDS-BOKA

I 2008 ga Uthaug ut sin store Wergeland-biografi «Et verdensdyp av frihet».

- Den ble presentert i det store Wergelands-året i selveste Eidsvollsbygningens rikssal. Det var stort, sier forfatteren.

Snart skal han presentere to nye bøker.

- Et stort verk av William Blake og en nyutgivelse av min Blake-bok fra 2000. Den kommer nå, som den gang, ut på ­Aschehoug forlag.

Sammen med sin kone, Marianne Uthaug, bor og virker Geir Uthaug på Uthaug kunstsenter i Hurdal.

Statstipend er ikke noe man selv kan søke på. Man blir foreslått av andre med stor kunnskap innen feltet. Det er opp til kulturministeren å avgjøre hvem som bør få stipendet.

Fakta:

Statsstipend, betegnelse på de arbeidsstipend som Stortinget bevilger over statsbudsjettet til støtte for fri forskning og kulturelt arbeid.

Statsstipendene gis som støtte til personer innenfor tverrfaglige eller uvanlige arbeidsfelt, spesielt personer som på grunn arbeidsområdet eller manglende formell kompetanse har begrensede muligheter til å få stillinger ved vitenskapelige institusjoner eller kulturinstitusjoner.

Kilde: Store norske leksikon

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.