Eidsvoll 1814 inngår et unikt samarbeid med Eidsvoll videregående skole. Ei uke i september skal om lag 80 førstegangsvelgere fra skolen overta hele museet.

– SPENNENDE

– Det skal bli spennende å se hva vi finner på. Jeg regner med at hele trinnet kommer til å samarbeide godt, sier Henrik Andreas Bratli.

Som en symbolsk gest mottok han nøkkelen fra Eidsvoll 1814-direktør Bård Frydenlund på en seremoni i Rikssalen, fredag.

– Planen er at vi skal ta over hele museet. Vi styrer og skal få lov til å bestemme alt. Så har de selvfølgelig satt noen rammer, sier Bratli.

Han er i ledergruppa sammen med syv andre, som har overordnet ansvar for andre elevgrupper.

– Min gruppe har ansvaret for alt som har med økonomi å gjøre, mens vi veileder og hjelper de andre gruppene. Det er veldig mange prosjekter på gang så det blir spennende å se, sier han.

Han ser allerede at det vil bli hardt arbeid.

– Akkurat nå ser det ut til å bli ganske stressende. Det er veldig mye som skal skje. Og vi er jo en gjeng ungdommer som ikke har så mye erfaring med et så stort ansvar. Men jeg tror det kommer til å bli artig å gjennomføre og vise hva vi kan, sier Bratli.

Direktør Frydenlund sier konseptet med at ungdom overtar et museum eller en tilsvarende institusjon er unikt.

– FØRSTE GANGEN

– Dette er noe som ikke har vært prøvd ut i Norge tidligere. Så dette er første gangen, her på Eidsvoll, at det vil bli prøvd ut å gi ungdommen muligheten til å drive et museum i alle sine former, forteller han.

Direktøren ser for seg kreative løsninger på alt fra å drive formidling, kafé til skoleopplegg. For museet handler det om å reaktualisere seg og være relevant.

– Vi venter å få mye igjen som museum, men vi venter også at de sitter igjen med gode erfaringer, sier han.

Direktøren forsikrer at Eidsvoll 1814-staben er med som hjelpere i en tilbaketrukket rolle. Ungdommene vil bli kurset og drillet i forkant, og alt som har med sikkerhet, HMS og den type ting blir tatt hånd om.

– Vi har tross alt Norges fremste nasjonalmonument her, så vi går ikke akkord med det. Der har vi sikkerheten forankret og vi vil være til stede. Men innholdsmessig skal ungdommen ha frie tøyler til å utfolde seg, sier Frydenlund.

På førstegangsvelgerseremonien fikk de om lag 80 elevene et førstegangsvelgerbevis. Det var som del av et eksisterende samarbeid mellom Eidsvoll 1814 og Eidsvoll videregående skole der målet er å øke samfunnsengasjementet og valgdeltakelsen blant ungdom.

– Siden vi bor i Eidsvoll er det veldig hyggelig å få et slikt førstegangsvelgerbevis. Personlig er jeg veldig glad i demokratiet og veldig politisk interessert, så jeg synes det er kjempebra med en slik seremoni, sier Bratli.

LES OGSÅ: Savner bord og krakker på Sundtoppen

LES OGSÅ: Debatt om barns hverdag og framtid i Wegelands Hus

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.