Vi gruer oss til at brevgiro forsvinner sammen med FM-radioen

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 04.11.16 19:30

INVITERT. En revolusjon for oss eldre er på gang, skriver John Granly i sin «Invitert».

Stadig økende antall av oss med behov for pleie og omsorg, gjør at myndighetene må samarbeide enda bedre med oss. Vi blir med på en velferdsteknologisk revolusjon! Høres ikke det greit ut?

Sammen med Digitale Gardermoen, Kunnskapsbyen Lillestrøm, pensjonistforeninger og frivillighet skal alle våre kommuner gjennom Øvre Romerike Utvikling-samarbeidet gi både oss og omsorgen et løft inn i ei ny tid.


LÆRINGSOPPLEGG

Først og fremst skal vi alle lære å bruke smarte telefoner eller nettbrett. Det er omtrent like vanskelig som da vi som ung gikk over fra å be damene på telefonsentralen om å sette oss over til et telefonnummer, til å slå det på hjulet på telefonen. Det var ikke like lett for alle, det heller ... Og for de før oss var det stort å få et firesifret nummer tildelt, betalte inn en tusenlapp eller to - og vente ett år på å få telefonen innlagt. Snakk om revolusjon, den gang!

Nå skal vi lære om igjen, men denne gang ser det lettere ut. De smarte, nye dingsene skal ha alt - og mer til. Trygghetsalarmen blir mye mer enkel for den som bor hjemme lengst mulig, man skal bare trykke på en knapp. Da får man kontakt med en ansatt i kommunen som smiler til deg på telefonskjermen og spør hvordan du har det, hva du trenger hjelp til - og sier at han eller hun kommer om et par minutter eller om en stund.

I senga har vi et slags teppe under oss som forteller om vi har mistet kontrollen på bimmelim eller bommelom, og at vi må ha vask eller skift fortest råd. Da får vi spørsmål også hvorfor vi ikke ligger i senga når vi burde, og vi trykker på en knapp som gir omsorgsfolkene adgang via vår elektronisk styrte dørlås - så kommer de raskt.


HENG MED NÅ!

Inne på kjøkkenet står en liten luring av en boks. Den deler ut medisinene til oss - til rett tid og i alltid riktig mengde ... Den spør om vi har husket medisinen, om vi kan ta den nå - og dermed spretter det ut to eller tre tabletter. Etterpå spør den kanskje om det gikk bra?

Så dukker det opp et menneske vi kjenner på telefonskjermen igjen og kvitrer: Har du det bra? Er det noe du trenger? Smakte det bra med middagen?

Teknologien med utallige kjøkkenmaskiner, TV, DAB radio og smarte telefoner vet de fleste av oss om. Men vi gruer oss til at brevgiro forsvinner sammen med FM-radioen det kommende året. Alt skal bli data - nettbank og digital audio broad­cast (DAB) - og vi tror at alt blir mer umenneskeliggjort med mindre kontakt og nærhet. Opplegget med den nye velferdsteknologien er motsatt: Vi skal lettere få kontakt med hverandre! Eldre og andre som trenger omsorg eller pleie, skal kunne få bo hjemme mye lenger. Vi godt voksne må bare sørge for at vi bor tilpasset til våre krav, behov og muligheter for selvhjelp ...

Tenk bare på hvor utrolig sosiale vi er blitt med elektroniske meldinger, bilder og tekst, og maaaange besteforeldre er på Facebook daglig med sine etterkommere.

Noen som trenger hjelp til det viktigste, har for lengst kjøpt seg toalett med god og varm underspyling og påfølgende tørrblåsing - innebygd i toalettskåla!!! Altså papirfri do som også løser at det blir mindre cellulose i kloakken ...


PÅ ELDREDAGEN

Lederen av Pensjonistforbundet, bergenseren Jan Davidsen, hadde ei lekse å lære de 180 deltakerne på Eldredagen i Eidsvoll for fire uker siden. Bergensere er kjente for store ord, men denne gang la han i hvert fall ikke fingrene imellom.

Eldre i Norge er som gruppe landets mest erfarings- og kunnskapsrike del av befolkningen, og selv om det blir stadig flere fordi vi har det bedre og lever lenger, er eldre underrepresentert i styre og stell. Så underrepresentert er de eldre at alle kommuner og fylkeskommuner nå må følge loven om eldreråd og sette eldrepolitikk på dagsorden der!

Eldres organisasjoner må bidra til å sikre eldres levekår ved å delta i samfunnsdebatten ut fra eldres behov.

- Det har slett ikke vært noe politisk mål at vi skulle leve så lenge i dette landet, sa Davidsen blant annet. Og han var både fornøyd med og litt urolig for den sosiale roen blant eldre - vi virker veldig fornøyde ...

Det er til tross for at så mange minstepensjonister og enslige forsørgere tilhører en fattigklasse, og at antall pensjonister og trygdede i landet vårt nærmer seg én million mennesker. Om et tiår eller to er det 1,3 millioner - når de store 80-årskullene har kommet.

- Vi må organisere oss som da vi var yrkesaktive, kreve og tydeliggjøre våre rettigheter både for økonomi og imot aldersdiskriminering. Vi eldre skal ha de samme rettigheter hele livet!, sa en streng bergenser. Inntektene i yrkeslivet må gjenspeiles i pensjonene og trygdene, og forhandlingsretten må kreves tilbake, mente han.

- Som bønder har vi ikke streikerett, men krever å få ei hand på rattet i samfunnet!, sa han og la til: - Brød og kommunale avgifter koster det samme for oss alle!


TRYGGHET HJEMME

Så fortalte Davidsen oss at velferdsteknologien skal gi bedre trygghet hjemme, men at det er forskjell på å være overvåket eller våket over.

Vi lever i forandringenes tidsalder som lokalsamfunn, oppgavene står i kø for samfunnet. Så er spørsmålet om samfunnet er «dem» - de som styrer - eller «oss alle».

Så vi om den enslige naboen fyrte i ovnen i går? Var han eller hun ute? Hva hvis strømmen var borte, og naboen ikke fyrer med fossilt brensel?

All teknologi er bra - men vi kan ikke slutte å være et samfunn der vi bryr oss om hverandre. Derfor heter vi sam-funn, funnet sammen, hører sammen.

Kanskje er revolusjonen at vi blir ett sammenknyttet nettverk med å inkludere de eldre gjennom ny teknologi i det godes tjeneste ...

Husk å sende en sms eller mms denne helga til noen du tror trenger det!

Vi skal lettere få kontakt med hverandre! Eldre og andre som trenger omsorg eller pleie, skal kunne få bo hjemme mye lenger. Vi godt voksne må bare sørge for at vi bor tilpasset til våre krav, behov og muligheter for selvhjelp.Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Kultur
Bjørn Dæhlie utfordrer den uovervinnelige «spark-finnen» i årets spark-VM NOTUSED
HURDAL. Når sparkene slippes løs i Hurdal 11. februar, står skikongen Bjørn Dæhlie på startstreken.
Jazz møter klassisk i Hurdal NOTUSED
HURDAL. Alt tegner på at det blir et spennende kulturelt møte i Hurdal skole og kultursenter i morgen kveld, fredag 20.
Gir penger til friluftsliv NOTUSED
JESSHEIM. Stat og fylkeskommune gir økonomisk støtte til å drive friluftsliv.
Russen tar et tilbakeblikk til året 1998 NOTUSED
EIDSVOLL. Og det er ikke så rart. For i 1998 ble denne gjengen født. Og flyplassen på Gardermoen åpnet.
Mestermøte på Jessheim: Ingvar, Elling og Stabbe NOTUSED
JESSHEIM. Kreti & Pleti får storfint besøk 6. mars.
Kulturkafeene i Henrik starter vårsemesteret: - Allsang fra Mads Berg har vært det mest populære NOTUSED
EIDSVOLL. Når Kulturkafé Henrik går inn i et nytt vårsemester og Vegar Sandholt oppsummerer tidligere arrangement, er det allsangen fra Mads Bergs skolesangbok som peker seg ut.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
Else Kåss Furuseth blir fast medlem når TVNorge samler stjernelag til ny humorsatsing
ULLENSAKER. Er del av nye Mandagsklubben.
UKM nærmer seg, men påmeldingene lar vente på seg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. En titt på påmeldingene, viser så langt en laber interesse, men erfaringene tilsier at de unge kommer i siste liten.
Utsolgt hus og utsolgt bok NOTUSED
EIDSVOLL. Utsolgt. Det er hva Tom «Stabbe» Stalsberg kan skrive i margen om dagen - både om hus og bok.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk