Ja, jeg vet det. Det er 362 dager til 17. mai, og årets utgave av folkefesten er over. Vi har marsjert forbi skoler, over bruer og inn på festarenaer. Ja vi elsker er blitt sunget, klumpen i halsen har stengt for halve sangen, korpsene har spilt, russen har sett sliten ut, og alle har spist is. Nå er det over: Flaggene er pakket bort, vi har sjekket at alle bunadshektene er like hele, og sølvtøy og 17. maisløyfer er gjemt bort i en skuff for denne gang. Men vi må snakke om det allikevel. Gjør vi ikke det, kommer vi til å glemme det til vi nok et år svimer rundt i Wergelandslunden og stiller oss det eksistensielle spørsmålet: Hvorfor må vi være her så tidlig?

PROGRAMMET

Det er altså slik at toget i midtbygda går fra Eidsvoll videregående skole klokken 08.40. Da marsjerer Vilberg skolekorps først, fulgt av elevene fra Vilberg ungdomsskole. Derfra går det til helsetunet og det som – i hvert fall for meg – er dagens mest rørende post på programmet: Korpskonsert for dem som ikke lenger kan løpe rundt på raske ben og ta inn nasjonaldagen. Fra helsetunet går toget ned til Vilberg barneskole, hvor barneskole og barnehage hekter seg på klokken 09.25. De som marsjerer fra Ås skole, starter klokken 09. Toget marsjerer inn i Wergelandslunden litt over klokken 10, og så er programmet der slutt klokken 11.30.

Dett var dett, liksom.

VENTE PÅ RUSSEN

Det vil si, det er en epilog til arrangementet på Tingvoll: En liten flokk rusler inn i kirken til 17. mai-gudstjeneste. Vi andre tusler ned Badebakken til Badet for å spise et kakestykke og få oss en kopp kaffe. Og så teller vi ned til russetoget, mens vi nok en gang stiller oss spørsmålet: Hvorfor skal det være så mye dødtid på 17. mai? Russetoget går ikke før klokken tre, og det er ingen som klarer å spise kake og drikke kaffe sammenhengende i tre og en halv time, uansett hvor gode kakene til Vilberg skolekorps er.

LES OGSÅ: Både grått og fargerikt på Eidsvoll Verk

LOOK TO FEIRING

Lenger nord i bygda er det annerledes: På Langset stiller toget opp klokken 10. Helt nord i bygda starter ikke toget før klokken 12.15. På det samme tidspunktet er Badet i ferd med å tømmes for folk, og de eneste som er igjen, er de som venter på loddtrekningen. I Feiring, derimot, er det et sammenhengende program fra toget går til firetida. Look to Feiring, folkens!

OBLIGATORISK KAOS

Min 17. mai i år startet med oppmøte 08.15 for å gå med ungdomsskolen. Da skulle vi alle fem i familien ha vært gjennom dusjen og fått på oss finstasen. Vi skulle ha tid til panikken over den glemte strømpebukse (en 17. maiklassiker), desperasjonen over det forsvunne flagg og ikke minst leteaksjonen etter 17. maisløyfen som forsvant. Vi skulle løpe etter hverandre for å få festet mansjettknapper i skjorteermer som egentlig er for trange, vi skulle få i oss frokost, helle nedpå kaffe, oppdage at vi hadde glemt å pusse bunadskoene og sjekke siste væroppdatering fra Yr for å se om vi trengte regnponchoer. Med andre ord skulle vi rekke et fullstendig ordinært 17. maikaos før mor og sønner forlot huset klokken 08.10 for å rekke oppmøte 08.20. I tillegg skulle vi – ikke mindre viktig – rekke å henge ut flagget klokken 8. Hadde vi bodd litt lenger unna skolen, hadde vi måttet bryte flaggloven og henge ut flagget tidligere. Smak på den:

17. maitoget starter så tidlig at folk må bryte flaggloven på nasjonaldagen for å rekke å være med.

Det kan da ikke være nødvendig!

EN TIME ELLER TO SEINERE?

Så kjære dere som bestemmer over 17. mai: Kan dere ikke vær-så-vær-så-snill begynne dagen litt seinere neste år? To timer seinere hadde vært vidunderlig. En time ville ha hjulpet mye. Det skal tross alt være en festdag. Og selv om blå ringer under øynene og røde stressflekker i bleke kinn gir den rette fargekombinasjonen på nasjonaldagen, er det vel ikke sånn vi vil feire den, er det?

Er det?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.