– Vi planlegger å bruke området ved siden av kapellet, forteller Rolf Anker Thon som er leder av 1000-årskomiteen.

Der står det allerede et opplysningsskilt om Wergelandsfamilien, Eidsivating og Eidsvoll kirke.

OPPLYSNINGSSKILT

– Nå planlegger vi å sette opp ytterligere fem opplysningsskilt om Olav Haraldsson (den hellige) kirken, pilegrimsleden, Eidsivating, Magnus Lagabøters landslov og rettshistorien framover, forteller Thon.

– Skiltene er bestilt og vi håper å få dem opp allerede i høst, opplyser han.

Planen er å gjøre det grønne om rådet mellom kapellet og gravlunden til en historisk park.

TINGSTEDSJUBILEUM

1000-års markeringen for kirkestedet er tilbakelagt. Nå er det Eidsivating som er det viktigste, sier Rolf Anker Thon.

Det er Snorre Sturlasson som er kilden til begge jubileene. Han skrev om kong Olav Haraldsson i sine berømte kongesagaer.

Kong Olav Haraldsson besøkte daværende Eid i 1017, før han dro til Ringsaker og beseiret de fem lokale småkongene som styrte på det indre Østlandet før rikskongen fikk mer omfattende makt.

nasjonalt jubileum

Fem år seinere, i 1022, kom kong Olav tilbake og etablerte Eidsivating på Eid, et lovting for hele det indre Østlandet. Der møtte representanter fra Gudbrandsdalen, Hedmark, Hadeland, Land, Ringerike, Østerdalen og Romerike med Solør og Odalen. Vanligvis stilte også biskopen opp til tingsamlingen som varte et par uker i juni. Noen ganger var også kongen til stede.

UNDERVISNINGSOPPLEGG

– Tingstedsjubileet blir et nasjonalt opplegg, sier Rolf Anker Thon.

1000-årskomiteen har allerede fått laget en del opplysningsbanner, såkalte roll-ups, som omfatter historien både til kirken og tingstedet. Bannerne er stilt ut i foajeen i rådhuset.

– Vi jobber også med et undervisningsopplegg for elever fra 6. til 10. trinn, og Eidsvoll videregående skole planlegger et forskningsprosjekt som skal gå over fem år, forteller Thon.

– Eidsvoll 1814 er med på opplegget for tingstedsjubileet. Da får vi også den nasjonale utstillingen som er laget i forbindelse med landsloven, forteller Rolf Anker Thon.

EGEN JUBILEUMSHEFTE

Jubileumskomiteen for kirke- og tingstedsjubileene har også gitt ut et historisk hefte.
Eidsvoll og sporene etter Olav Haraldsson er navnet på heftet. Det er nå å få kjøpt hos lokale bokhandlere og fra Romerike historielag.

Heftet omhandler helgenkongen Olav Haraldsson den hellige, pilegrimsleden,Eidsvoll kirke, Eidsivatinget, Magnus Lagabøters landslov og den sentrale beliggenheten.

Bidragsytere til heftet har vært jubileumskomiteens leder Rolf Anker Thon, organist Bjørnar Robertsen, kirkeverge Arnhild Ingeborgrud, arkeolog Olav Rønne fra fylkeskommunen og pilegrimsleden, Gunnar Gravdal Nerhus og John Egeland fra Eidsvoll historielag, sogneprest Arnstein Johnsen og grafisk designer Gry Solberg.

– Vi har fått økonomisk støtte fra Eidsvoll kommune, Kiwanis Eidsvoll, Akershus fylkeskommune, Pilegrimsleden og Eidsvoll kirkelige fellesråd, opplyser Rolf Anker Thon.

Heftet er trykt opp i 4.000 eksemplarer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.