Det er åpenbart en overdrivelse ettersom over tusen bokanmeldelser ligger til grunn for at «I morgen er alt mørkt - Brages historie» er kåret til årets beste norske ungdomsbok. Forfatter Sigbjørn Mostue trekker fram elevens spørsmål for å forklare hvor høyt han setter Uprisen 2015.

- Jeg tror at Uprisen er en av de prisene som alle ungdomsforfattere har veldig lyst til å vinne. Den henger veldig høyt, nettopp fordi det er en så kresen og vanskelig målgruppe å nå, sier Mostue til EUB.

NÆRMER SEG 10.000 I OPPLAG

30 anmelderklasser tok for seg de 42 ungdomsbøkene som ble gitt ut i Norge i fjor. Av fem finalister ble Mostues bok kåret til vinner av en jury bestående av ungdommer. Vinnerboka nærmer seg nå 10.000 i opplag.

- Det er klart at det er veldig bra for en ungdomsbok, i all beskjedenhet. Det å treffe så til de grader som den boka gjorde var kjempemoro, sier Mostue.

Noen enkel suksessoppskrift har han ikke til gutten som spurte.

- Det er et godt spørsmål, og hadde jeg visst svaret hadde jeg nok vært mangemillionær. Det er ikke veldig mange norske ungdomsbøker som har slått til de siste årene. Det er i veldig stor grad utenlandske serier, som har blitt filmatisert i Hollywood, som har gjort vei i vellinga. Det er en stor nøtt å knekke, sier han.

BESØKER SKOLER

Da Mostue treffer EUB har han ett besøk igjen av en fire måneders turne ved landets ungdoms- og videregående skoler. Fra Alta i nord til Nøtterøy i sør har han fått høre hva ungdommene er opptatt av, hvordan de oppfatter verden, og ikke minst hva slags forhold de har til bøker.

- Ungdom leser når de blir fortalt at det finnes bøker som de skjønner at de vil like. Men utfordringen ligger i å nå dem. Og få fortalt at det finnes massevis av historier der ute som dere garantert vil like, hvis dere bare leser. Kanskje er det nettopp i den alderen at man er mest følsom, og hvor man har et stort utbytte av å lese bøker, sier han.

Mostue har et favorittsitat fra filmen Shadowlands som handler om Narnia-forfatteren C.S. Lewis og livet hans. Lewis spør studentene sine om hvorfor vi leser bøker.

- En av dem svarer at «vi leser for å vite at vi ikke er alene». For å vite at du ikke er ikke alene med hvordan du føler, alene med sånn du har det, eller det du har opplevd. Det synes jeg er et veldig godt svar, som du ikke minst trenger å vite når du er ungdom, sier Mostue.

Totalt har han gitt ut 14 bøker. Stadig mer må klaffe før kampen om leserne i det hele tatt kan begynne.

TØFF SITUASJON

- Det er kanskje litt annerledes enn det mange tror. Det er flere forlag og mange flere bøker som blir utgitt enn før. Det er en mye tøffere kamp å nå fram med bøkene sine, så for forfatterne er det en ganske tøff situasjon for tiden. Kommer du ikke inn i varmen hos bokhandlerkjedene så står du ovenfor veldig store utfordringer, ikke minst for oss som skriver for ungdomssegmentet. Det er beintøft altså, sier Mostue.

Ei heller priser er noen gratisbillett for nye utgivelser, sier Mostue, men legger til at han ikke har noe å klage på.

For drøye to måneder siden slapp han oppfølgeren «I morgen er alt mørkt - Marlens historie». Nylig kjøpte Filmbin på Lillehammer filmrettighetene til «Den siste magiker», og i tillegg til en påbegynt krim med Johnny Brenna har han flere prosjekter på gang. Han har erfart at jo mer han prater om planer, desto vanskeligere blir de å gjennomføre.

ZOMBIER, VAMPYRER ELLER MAGI

Det er imidlertid lav odds på at det kan forekomme innslag av zombier, vampyrer eller magi. Den første trilogien var basert på folketroen, med nisser, hulder og skrømt. Den andre tar for seg den siste magiker, mens den foreløpig siste serien baserer seg på et globalt sykdomsutbrudd som får folk til å angripe hverandre som zombier. Tett samspill mellom fantasi og virkelighet har blitt Sigbjørn Mostues kjennemerke.

- Epidemien i «I morgen er alt mørkt» er basert på en parasitt som tross alt eksisterer i rikt monn. I alle disse bøkene legger jeg det overnaturlige så nært opp mot virkeligheten som overhodet mulig. Jeg opptrer ikke i noe oppkonstruert fantasy-univers. Alt foregår her og nå, i vår tid og helt opp til vår virkelighet. Det blir litt som å strekke en hånd fra mitt akademiske ståsted, mot denne fabelverden, og få dette til å leke sammen, sier han.

Leken foregår ved hjemmekontoret på Jessheim, men dagene er strukturert rundt fast arbeidstid og tidsklemma. Han kan for eksempel skrive krim på formiddagen mens barna er på skolen, og ungdomsbøker på kvelden ved siden av familien i sofaen. De nærmeste har en finger med i spillet når bøkene er et stykke på veg.

- Min bedre halvdel er en kjempegod leser som jeg bruker mye, og jeg har to unger midt i målgruppa som leser og kommer med kommentarer, sier Mostue.

Foreløpig har han ikke planlagt noen tredje bok av «I morgen er alt mørkt». Ideen må modnes i topplokket til den selv melder seg. Bok to, «Marlens historie» kom til ham allerede før «Brages historie» var ferdig.

- Det høres litt spesielt ut, men når jeg skriver så er jeg så til de grader med de personene jeg skriver om. Til stede der det skjer og føler det de føler. Da jeg var med Brage fra første bok inn i klassen hans, så jeg bare at Marlen satt der inntil vinduet. Jeg skjønte med en gang at også du skal fortelle din historie, for her har det skjedd ting. Så den begynte jeg å skrive nesten umiddelbart etter at jeg var ferdig med den første boka, sier han.

TI ÅR SOM FORFATTER

Mostue har skrevet bøker i ti år. Jubileet er ikke noe som blir markert, men han synes det er morsomt å tenke på at han har drevet med dette såpass lenge. I tillegg til bøkene har han skrevet for både teater og tv.

- Fra de første stegene ut i denne verden har det blitt ganske mye etter hvert. Det synes jeg er innmari artig å se, og at jeg har utviklet meg og gått inn i nye litteraturformer, sier han.

- Hva med de neste ti?

- Jeg tar ett år av gangen. Men jeg håper at jeg om ti år sitter med like mange ideer som det jeg har i dag, og lyst til å gjennomføre disse prosjektene. Jeg vil nok fortsette å skrive til jeg sitter som en gammel hvithåret mann i kroken, sier Mostue.

LES OGSÅ: - Kjell Ola Dahl har skrevet en historisk krim av høy kvalitet

LES OGSÅ: Latter og trampeklapp for ordkunstner Straume

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.