Seks dager etter 22. juli i år, spaserer jeg langs Finstadveien. Det er morgen og sol. Ikke mange biler er på veien, men en og annen suser forbi. En varebil kommer bakfra og senker farten. Vinduet er åpent og jeg skimter to menn. De brøler «NEGER!» før de tråkker på gassen og skynder seg videre.

Da jeg og familien flyttet fra Oslo til Eidsvoll for snart elleve år siden, kjentes det som en stor forandring. I Eidsvoll kjenner alle søstera til onkelen til fetteren til Ole. Du kan ikke handle uten å møte noen som vil slå av en prat. Jeg ble etter hvert glad i bygda. Den er trygg og god.

Men ikke alltid. I Eidsvoll ble jeg og søstrene mine for første gang minnet på at vi er annerledes. Vi har fått skutt plastkuler mot huset, akkompagnert av rasistiske skjellsord. Medelever har syntes hudfargen vår er så plagsom, at de kjente for å si stygge ting om den på skolen og på hjemveien. Vi har blitt spyttet på og fått som forklaring at avsender «er rasist». På internett har jeg fått beskjed om å «reise tilbake dit jeg kommer fra». Jeg lurte på hvor han mente jeg skulle dra.

Det skjer ikke hele tiden. Det er ikke så plagsomt at det knuser meg. Men hver gang det kommer, kjennes det som et stikk. Det legger seg i magen sammen med klumpen av de andre opplevelsene.

Det burde ikke være vanskeligere for meg å bo på bygda enn i byen. Jeg mener alle har et ansvar for å si fra. Når kompisen eller naboen eller kona eller sønnen sier et eller annet ufint om andre mennesker, si fra at det ikke er greit. Kanskje sier de det til kollegaen, som sier til svigermora si at det ikke er greit. Til slutt får kanskje mennene i varebilen beskjed om at det ikke er greit.

Da kan den neste brune ungen som vokser opp i Eidsvoll slippe å føle at hun er uvelkommen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.