Mens vestlandske bygder blir stappet fulle av cruisebåter og -passasjerer om sommeren, er det gjerne bobilturister fra Mellom-Europa vi møter flest av her på Romerike i ferien. Det er i alle fall dem vi blir liggende bak på vegen.

RASTEPLASS VED POSTKASSA

De som kronisk kjører i ti-femten kilometer under fartsgrensa og lager en pen, men irritabel kø bak seg – helt til de ganske brått og uforutsigbart svinger ut til sida. Ikke først og fremst for å slippe forbi trafikken, men for å fotografere noe.

De skal koke seg en kaffekopp og ta fram campingstolene på rasteplassen. Kanskje til og med overnatte rett ved postkassestativet ditt. De er jo på sightseeing.

HVERDAGENS BAKTEPPE

Hva i all verden er det de ser her, tenkte jeg, og kikket meg rundt en ekstra gang der vi kjørte langs fylkesveg 33. Jeg prøvde å ta på meg brillene til en utenforstående, en som er her for første gang. For vi fastboende ser oss antakelig blinde.

Bilen foran meg hadde NL på skiltet, og sjøl med den enkleste form for empati kan man jo se for seg at folk fra det flateste landet i verdensdelen vår kan synes at Byrudberga er ganske spenstig.

Mens vi andre, vi ser bare hverdagens bakteppe; Mjøsa, utsikten, det fantastisk frodige landskapet - ja, for sjøl om det er tørt, er det makeløst hvordan det grønne dominerer omgivelsene. Vi lever her blant åsene, de svingete vegene, badeplassene og butikken.

ANDRES FERIEMINNER

Vi passerer åkrene, jorder med kuer, Eidsvollsbygningen eller Meieriodden, Skreikampen og Nordbytjernet uten å reflektere noe videre over at dette er andre menneskers utvalgte stoppunkter. Det er dette som er vårt. Hjemme. Men så er det samtidig altså turisters reisemål og destinasjon. Vi lever midt oppi andre menneskers ferieopplevelser – de som blir til minner på kamerarullen.

SI JA TIL TELTING?

Sier vi ofte nok ja når de ber om å slå opp telt i hagen? Vis dem opp på åsen til et tjenn der de kan bade. Gi dem vegbeskrivelse til Fjellsjøkampen eller et annet utsiktspunkt bare vi lokalkjente veit om.

Mens vi krangler om Sundets framtid og mangel på attraktiv utvikling, kan vi i alle fall huske på å tipse om Tømmerfløter’n, Henrik Wergeland og is på brygga når turistene spør hva de kan finne her.

Vi må fortelle om vanntrampolina i Årneslandet eller Raknehaugen, bygdetunet og smaragdgruvene. Vi kan reklamere for flysamlingene og Mjøssamlingene, Trandumskogen og Feiring jernverk.

FOLKA OG OMVEGENE

Du kan jo se for deg sjøl, hva du setter pris på at de fastboende forteller deg når du kommer til den fine landsbyen i Sør-England eller Italia. Som regel trenger det ikke være noe stort; det beste stedet å ha piknik, den fineste stranda, et sted å plukke norske bær? Det er som regel ferieomvegene vi husker. Kuriositetene, folka, måltidene.

Jeg hadde lyst til å stoppe nederlenderne i bobilen og gi dem en lokalguides liste over høydepunkter. Men jeg så at de fortsatte gjennom bygda, med kurs mot Skreiberga i Nord-Feiring, og det kommer de nok til å huske.

Flere Invitert fra anne:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.