I boka Om Ædrueligheds-Tilstanden i Norge skriver han følgende om Nannestad: «Brugen af br.vin i den senere tid betydelig aftaget, da et christeligt liv er vakt hos mange. II. Værre med brændevinsdrik før end nu».

Denne uka, nærmere bestemt 8. august, var det 200 år siden Eilert Sundt ble født i Farsund. Selv om Sundt var utdannet teolog, er det som samfunns- og kulturforsker han i all hovedsak blir husket, og ikke minst som grunnleggeren av faget sosiologi i Norge. Vi skal ikke forsøke å oppsummere hele Sundts liv og virke på denne plassen, men i stedet oppfordre EUBs lesere til å benytte jubileet til å lese seg opp på en av våre store vitenskapsmenn. Det er nok mange der ute som kjenner igjen navnet Eilert Sundt, men en tur ut på gata vil nok avsløre at selv om navnet er kjent, er det ikke alle som kjenner den lokal tilknytningen. Eller viktigheten av Sundts arbeid nasjonalt.

Gjennom flere bøker og artikler tok Sundt blant annet for seg sosiale problemer, arbeidsforhold og ikke minst det reisende folk. Interessen for de reisende kom etter at han jobbet som lærer på Christiania tukthus. Der kom han i kontakt med romanifolket, som den gang var kjent som fanter og tatere. Nysgjerrigheten ble vekket, og han lærte seg romanispråket for å kunne kommunisere bedre med de reisende. I denne perioden ble Sundt også en omgangsvenn av Henrik Wergeland, og han talte i sistnevntes bisettelse i 1845.

Sundt brukte mye tid på å reise rundt og snakke med folk. Som sitatet over viser, var han også innom Øvre Romerike på sine mange turer. Alle så imidlertid ikke viktigheten av dette, og i 1869 mistet han stipendet som finansierte arbeidet. Sundt ble da utnevnt til sogneprest i Eidsvoll, en stilling han hadde fram til sin død. Helt fornøyd var han aldri som prest, han ville heller fortsette forskningen, men han ble stående i embetet fram til sin død i 1875. Sundt er gravlagt på Eidsvoll kirkegård, og et gravminne – en lav obelisk – står der i dag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.