Mange har skrevet mye om eiendomsskatt og mer vil det nok bli i tiden fremover, men det er å håpe at vår kommune, som en gang var en kommune hvor de fleste politiske partiene (bortsett fra SV) beroliget innbyggerne med at eiendomsskatt var det ikke aktuelt å innføre, skal holde seg til dette. 

Tillit og troverdighet

Riktignok var det før det siste kommunestyrevalget, men som de fleste av kommunens innbyggere, deriblant meg selv, så jeg ingen grunn til å tvile på troverdigheten av dette. Vi hadde jo stemt inn disse personene i de forskjellige partiene fordi vi hadde tillit til at de ville tjene oss skattebetalere til det beste, for så vel kommunen, som oss selv. 

Etter hvert begynte det å bygge seg opp en mistanke om at innbyggernes skattepenger kanskje ikke ble forvaltet på best mulig måte. I tillegg kom kommunen inn på den beryktede Robek-lista, og da begynte ting å skje. 

«Hvordan er det mulig?»

Men det var håp i det hengende snøret – ny rådmann kom inn og vips så var kommunen ute av den lista. Rådmannens inntog her viste at alt (nesten) er mulig og kommunen ble friskmeldt. 

Men det murret blant flere og flere av innbyggerne. Konsulenter var innleid i lange perioder, og da skulle det ikke være noen grunn til engstelse for at økonomien skulle komme ut å kjøre. 

Så kom saken om renseanlegget og den er så mye omtalt at innbyggerne fortsatt klør seg i hodet og spør «hvordan er det mulig?» Flere og flere krevde at de enorme økonomiske overskridelsene måtte det gjøres noe med, men administrasjonen satt stille. I hvert fall virket det slik utad. 

Etter hvert ble kravet så stort at det ble umulig å ikke gjøre noe, og i skrivende stund har kommunen tatt tak og det ventes i spenning på utfallet. 

Rammer de svakeste

Men så, i god tid før kommende kommunestyrevalg (2019) går det partiet som i alle år har kjempet for oss vanlige innbyggere ut og proklamerer at det blir vanskelig å komme unna eiendomsskatt i neste periode. Til det er investeringsbehovet i framtiden for stort. Ikke nok med det, de får følge av partiet som skal ivareta de svakeste i samfunnet. 

Alle vet at penger er et nødvendig onde, men alle vet også at denne skatten rammer forskjellig, og den rammer dem som fra før av sliter hardest. 

Hvorfor ikke snu hver stein som flere har skrevet om og hvorfor vil ikke rådmannen, som kjapt fikk kommunen ut av Robek-lista, legge frem et budsjett uten eiendomsskatt? Det skulle vel være mulig?

I den senere tid har det kommet frem hårreisende eksempler rundt omkring i landet på hvordan denne skatten kan slå ut. Fra dobling av verdien på boliger/leiligheter, til å måtte betale 2 kroner pr. år for et hundehus, gir det hele et komisk preg. 

Det er personer (pensjonister) som har måtte selge sine hus fordi de ikke maktet å betale skatten, ble og også flere som har måttet søke om gjeldssanering. La oss slippe det i vår kommune. 

Håper vi slipper

Et annet forhold jeg undres over er at nemda som blir satt ned for å vurdere verdien har fått en form for opplæring, men er ikke fagutdannet i bygningstekniske spørsmål. Hvordan er det da mulig å komme frem til en takst som er skyhøyt over hva fagutdannede takstmenn kommer frem til? Det kan ikke være noen annen grunn enn å få inn mest mulig penger fra den enkelte, og da er det ikke lenger evnen til å betale og rettferdigheten som ligger til grunn.

Dette strider mot folks rettsoppfatning, og akkurat der bør det trås varsomt. 

Skal vi tro de siste opplysningene som har kommet er det ikke lenger flertall for eiendomsskatt, og det er å håpe at det videre arbeidet med å ikke innføre denne usosiale skatten fører frem til at den ikke blir vedtatt.   

Det er også å håpe at velgerne ved neste valg prioriterer de politikere som tenker på de svakeste i kommunen og ikke bare tenker investeringer – selv om det selvfølgelig også er behov for det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.