De siste årene har arbeidslivskriminalitet og useriøse forhold i arbeidslivet økt. 

Spesielt er dette et problem i byggebransjen i Oslo og Akershus. Her har vi sett en rekke eksempler på løsarbeiderkontrakter, sosial dumping og et mer utrygt arbeidsliv.

I Oslo kommune har derfor Arbeiderpartiet innført nye seriøsitetsbestemmelser for å bekjempe sosial dumping og arbeidskriminalitet. Bestemmelsene går blant annet ut på at kommunen bruker sin innkjøpsmakt for å fremme krav om lærlinger, egne ansatte, fagarbeidere, begrense antall underleverandører og sikre ryddige lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anbud. Både fagbevegelsen og arbeidsgiversiden gjennom NHO slutter opp om løsningene. Begge ser verdien av et seriøst arbeidsliv hvor vi sikrer arbeidstakerne anstendige lønns- og arbeidsvilkår og gjør det mer attraktivt å bli fagarbeider, samtidig som vi sikrer rettferdig konkurranse mellom seriøse leverandører som tar samfunnsansvar på alvor.

Oslo og Akershus har et felles arbeidsmarked og leverandører forholder seg til begge fylker. For å bekjempe sosial dumping bør derfor reglene være mest mulig like over fylkesgrensen. Arbeiderpartiet foreslo derfor i mandagens fylkestingsmøte at det utarbeides et styrket regelverk for å fremme trygge og anstendige arbeidsvilkår, basert på Oslos nye regelverk. Dessverre stemte Høyre, Frp og de andre borgerlige partiene imot våre forslag. Hvorfor?

Høyre i Akershus følger dessverre med det opp den svake innsatsen til Høyre/Frp-regjeringen på arbeidslivsområdet. De har i fire år hatt en altfor passiv holdning til utviklingen med løsarbeiderkontrakter, sosial dumping og et mer utrygt arbeidsliv. De stemte nylig imot 30 av 31 forslag Arbeiderpartiet foreslo i Stortinget for et mer seriøst og organisert arbeidsliv. Det er åpenbart at vi trenger både en ny regjering og et nytt styre i Akershus som tar problematikken på alvor og som er villig til å ta grep for et tryggere arbeidsliv. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.