De fleste mennesker vil tenke at dersom de blir utsatt for en alvorlig ulykke eller sykdom, er det både naturlig og fornuftig med en tidlig innsats for at den som er rammet kan bli så frisk igjen som mulig etterpå. Ikke bare er det bra for den enkelte – det er bra og lønnsomt for samfunnet også. Blant alle negative konsekvenser er det svært kostbart hvis en person i yrkesaktiv alder skulle bli ufør og pleietrengende etter en sykdom eller ulykke. 

Med de siste års reformer og endringer i helsevesenet, har kommunene fått et stadig større ansvar for oppfølgingen av skadde og syke mennesker. Pasientene skrives stadig raskere ut fra sykehus og mange flere blir behandlet og operert. Det er sagt så mange ganger før, men jeg nevner i tillegg at vi blir stadig flere eldre. 

Det er mange viktige yrkesgrupper i helsevesenet og derfor er det gledelig å lese i regjeringens opptrappingsplan som ble lansert i oktober i fjor, at det i perioden 2006–2009 var en vekst i antall årsverk i legetjenesten og pleie- og omsorgstjenesten på mellom 8 og 9 prosent. I samme periode var det en vekst i antall fysioterapiårsverk på 3 promille (!). Jeg velger å runde av til null. 

Fysioterapeuter er en sentral yrkesgruppe innenfor rehabilitering. Få andre bidrar så mye til opptrening og gjenvinning av funksjon som det fysioterapeuter gjør. Tallene viser derfor med all tydelighet at rehabilitering ikke blir prioritert. Storsamfunnet står på sidelinjen og ser på at behovet øker uten at ressursene følger etter.

Dette vet regjeringen. Derfor lanserte de en opptrappingsplan for rehabilitering fra 2017. Dessverre fulgte det ingen penger med denne planen. Det ble riktig nok lagt 100 millioner kroner inn i rammen til kommunene (supplert med 100 millioner i tilskuddsmidler som kommunene kan søke på), men samtidig kuttet de 175 millioner som kommunene er forventet å kreve inn av pasientene som mottar fysioterapi. Bare at ingen av de største kommunene i Norge har innført egenandeler, av årsaker som er mange og sammensatte. Dermed har de så langt tapt penger på opptrappingsplanen.

Regjeringen slår fast at svikt i kapasitet er en betydelig utfordring. Det er derfor tvingende nødvendig at kommunene øker antallet fysioterapeuter, slik at noe av etterslepet kan tas igjen og pasientene får kommet tidlig i gang med opptrening og rehabilitering. Alternativet er at de blir satt på en venteliste mens potensialet for bedre funksjon og et mest mulig selvstendig liv svinner hen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.