En av fire har muskel- eller leddsmerter. Dette er den største pasientgruppen i Norge i dag. Mange av disse utvikler en revmatisk diagnose. De er kronikere på samme måte som hjerte- og kreftpasienter, og de blir aldri friske. Disse gruppene har mange felles utfordringer, også når det gjelder relasjoner, sex og samliv.

Flere kronikere med samlivsbrudd

Personer med kronisk sykdom har høyere risiko enn andre for å oppleve samlivsbrudd. Det finnes ingen enkel løsning for å hindre bruddene, men en god dose realisme og dialog hjelper. Det viktigste er å justere forventningene. Mange kronikere, og spesielt mennesker med revmatisk diagnose, lever med smerter, stivhet, utmattelse og følgesykdommer. Det er utfordrende å leve i et parforhold når disse plagene legger premissene for hverdagen. Man kan ikke forvente at en kroniker har like mye å gi i en relasjon som en frisk person. Det kreves god kommunikasjon og tillit når de vonde dagene kommer. Og det gjør de! Parforholdet settes på en prøve.

Våg å være ærlig

Det kan føles som et jordskjelv når de vonde dagene kommer. Tilbakeslagene og sorgene de medfører, krever ekstra hardt arbeid i parforholdet. Partneren må lære seg å stole på at den som er syk er ærlig. Vær lydhør mot den som er syk. Den syke bør absolutt være ærlig og åpen ovenfor omverdenen. «Selv om jeg ser frisk ut, så er jeg fryktelig dårlig. Jeg har store smerter, stiv i kroppen, utmattet og må sove mer enn andre», kan en med revmatisk diagnose si.

Mange kronikere lever med «fatigue», de er utmattede. Det er ikke det samme som å være sliten.

Forskning har vist at omkring hver tredje person med leddgikt opplever at helsetilstanden påvirker seksuallivet i betydelig grad. Mindre seksuell lyst utgjør den største belastningen, og de vanligste årsakene er unormal trettet og utmattelse, sykdomsoppbluss, smerter og problem i relasjoner. Det fremkommer også at kvinner med revmatisk sykdom er mer bekymret for å miste sin partner enn mannlige pasienter.

Forventninger må justeres

I Norsk Revmatikerforbund (NRF) snakker vi også med pårørende. Mange misforstår når partneren som er syk sier de er «sliten» når han eller hun ser frisk ut på utsiden. De tror at partneren ikke elsker dem lenger eller ikke har lyst på dem. Denne misforståelsen fører til mange konflikter, og også samlivsbrudd. Forventningene og prioriteringene i parforholdet må justeres.

Singel og jakt etter kjærligheten

I NRF møter vi mange single kronikere på jakt etter drømmepartneren. De fleste prøver å skjule at de er syke i begynnelsen av nytt forhold fordi de tror at det vil gjøre dem mindre attraktive. De kan oppleve at nye potensielle partnere tror de er late fordi de ligger så mye på sofaen og hviler. Mange vil klare seg selv uten hjelp fra andre. Det kan resultere i at man blir mer hard, skyver folk bort og blir ensom. Det kan føre til depresjon og livskrise.

Nærhet, åpenhet og dialog kan hindre havari og krise. Det er avgjørende at man snakker sammen om hvordan sykdommen utarter. Slik får man forståelse og det blir enklere for partneren å vise empati og omsorg. Forskning viser at et godt forhold og åpenhet til de nærmeste er en viktig buffer for å takle konsekvensene av sykdom.

NRF tilbyr kurs og veiledning på disse områdene. Vi har frisklivsfokus og tilbyr alle med muskel- og skjelettplager aktiviteter for å få et bedre liv. Vi arrangerer blant annet mestringskurs og samlivskurs. Den 15. mars er den nasjonale Revmatikerdagen! I år setter Norsk Revmatikerforbund helse, sex og samliv på agendaen. Dette gjelder oss alle sammen.

Meld deg inn i NRF dersom du har en revmatisk diagnose eller har vondt i muskler og ledd. Alle er velkommen i NRF-familien!

June Andresen, leder Eidsvoll Revmatikerforening

Jorun Ringen, leder Ullensaker Revmatikerforening

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.