Det startet i mange land, blant andre i Norge i 1890.

1. mai ble feiret for første gang som arbeidernes internasjonale kamp- og festdag, med med demonstrasjonstog i blant annet Kristiania. I tillegg ble det holdt møter og festligheter i blant annet Skien og på Hønefoss. Både sosialistiske grupper og arbeiderforeninger knyttet til Venstre deltok. Noen steder utsatte en dagen til helgedagene 3. og 4. mai for å unngå å komme i konflikt med arbeidsgiverne, forteller lokalhistoriewiki.no: «Forslaget om å innføre denne dagen kom fra fagorganiserte i USA under den internasjonale arbeiderkongressen i Paris i 1889, og tradisjonen ble forholdsvis raskt tatt opp over hele verden.»

I dag markeres 1. mai som arbeidernes internasjonale kampdag, altså ikke som «arbeidets dag» med lauvraking i hagen – som høyresida gjerne utvanner det til. Har dagen noen berettigelse i dag? I dag har jo de aller fleste i Norge det veldig bra. Vi liker å kalle oss sjøl et «velferdssamfunn». Har da det å markere 1. mai blitt en gammel sedvane, uten noe videre innhold?

Jeg mener ikke dét. Det er riktig at Norge er et velferdssamfunn, og at de fleste i Norge har det svært bra. Men nettopp ordene «de fleste i Norge» sier at dette ikke gjelder alle. At noen faller utenfor.

Et slagord for arbeiderbevegelsen har vært at den vil kjempe for «ei lønn å leve av og ei arbeidstid til å leve med». Dét har ikke alle i Norge – heller ikke i dag. «Sosial dumping» har blitt et allment kjent begrep. «Med sosial dumping menes særlig at utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere. Begrepet er altså ikke begrenset til spørsmål om lavere lønn for samme type arbeid,» skriver Arbeidstilsynet på internettstedet sitt.

Men òg andre tema burde være svært aktuelle på 1. mai – jeg nevner i fleng:

  • Arbeidstakernes lovfestete rettigheter overfor arbeidsgiverne.
  • Ikke alle arbeidsgivere tillater ansatte å organisere seg i fagforening. Alle må få organisere seg, og flere bør gjør det.
  • Forby null-timers-kontrakter.
  • «Stopp velferdsprofitørene».
  • «Tett hullene i AFP – stans pensjonsranet i offentlig sektor».
  • «Anerkjenn Palestina».
  • Ta hjem de norske IS-barna som i dag lider i flyktningleire: De har ikke valgt sin skjebne.
  • Solidaritet med, og hjelp til, mennesker som ikke har det bra i andre verdensdeler.

Og i Jessheim markerer vi arbeiderbevegelsens internasjonale kamp- og festdag med 1. mai-frokost og med festsammenkomst på Herredshuset på kvelden. Som fra opprettelsen av dagen er det LO som først og fremst står for festen, der SV-leder Audun Lysbakken i år blir hovedtaleren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.