Men hva sier egentlig forskningen om størrelse og kvalitet? Alle parter ønsker vel et opplyst vedtak i saken – til barnas beste?

Nyere norsk og internasjonal forskning (fra blant andre IRIS og FAFO) peker på mellomstore barnehager som de klare vinnerne når det gjelder kvalitet. Dette er barnehager med pluss/minus 60 barn. Disse er best fordi de både er små nok til å ivareta trygge og forutsigbare rammer for barna, og samtidig store nok til å ivareta et faglig utviklende arbeidsmiljø for de ansatte. Dersom vi vil stole på forskning og vitenskap, er det altså ikke vanskelig å vite hvordan barnehagene bør organiseres.

Men hva med erfaringene våre fra Ullensaker? Tall og statistikk som indikerer kvalitet i barnehager er heldigvis offentlig tilgjengelig på barnehagefakta.no. Her kan vi lese at de kommunale (mellomstore!) barnehagene skårer godt over gjennomsnittet på alle områder, herunder antallet barn per voksen og utdanningsnivået hos de ansatte. Og hvor store er disse barnehagene? I snitt 55 barn pr. barnehage – og tallene spriker lite. Barna ivaretas godt. Takk og pris.

Vi finner imidlertid fem virkelig store barnehager i Ullensaker, med mer enn 100 barn i hver. Disse er riktignok ikke kommunale. Ifølge barnehagefakta.no skårer disse dessverre, med svært få unntak på enkeltområder, godt under gjennomsnittet. De kjedelige fakta er at ingen av disse gigantene klarer å oppfylle kvalitetskravene i den lovpålagte pedagognormen, men drives på dispensasjon fra kommunen.

Argumentet for sammenslåing til kommunale kjempebarnehager er økonomi, og selvsagt skal skattebetalernes penger brukes best mulig. Det tror jeg alle er enige om. Men grep for å sikre dette er allerede tatt, og tallene er ikke lenger røde, slik de var i 2015. Argumentets grunnlag er altså borte, men det sies det lite om.

Forskningen er klar. Kommunens egen erfaring er klar. Og vi er svært mange som håper og tror vedtaket 9. mai havner på det eneste fornuftige, nemlig fortsatt drift i de syv gode, kommunale barnehagene – med den størrelsen de har i dag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.