Det å komme i kontakt med barnevernet kan skape sterke følelser for foreldre, spesielt når det er snakk om omsorgsovertakelse. Et økende antall ansatte i barneverntjenestene opplever hets og direkte voldstrusler framsatt gjennom sosiale medier eller på annen måte. Dette er uakseptabelt både for den enkelte ansatte og for barnevernet som offentlig tjeneste. Barnevernsansatte er en utsatt gruppe, siden de er gitt et mandat til å utøve omfattende og inngripende myndighet på samfunnets vegne. Å skape trygghet for barn er et av de viktigste samfunnsoppdragene vi har.

Straffbare trusler og sjikane mot offentlige tjenestemenn skal politianmeldes. Nylige endringer i straffeloven gir offentlige ansatte et styrket vern mot hets og sjikane de utsettes for som følge av sin tjenesteutføring. Samtidig vil reglene i personopplysningsloven kunne brukes til å kreve retting og sletting hvis deres personlige opplysninger offentliggjøres.

Også barnevernstjenesten har et ansvar for å skape en god dialog med familien, og forklare hva som skjer og hvorfor. Dersom barnevernstjenesten og andre familienære tjenester kommer tidlig inn i bildet, er håpet at familiene får hjelp og støtte slik at omsorgsovertakelse kan unngås.

Både barnevernet og enkeltansatte vil få en del kritikk fra foreldre eller andre som er misfornøyde med barnevernets arbeid, det er uunngåelig. Barnevernet skal og må tåle kritikk, noen ganger er det berettiget, men trusler, hets eller sjikane kan vi ikke akseptere. Det kan hindre barnevernsansatte i å hjelpe våre mest sårbare barn, og på sikt kan det ødelegge for rekrutteringen til barnevernet. Det kan medvirke til at barnevernsansatte vegrer seg for å gripe inn i vanskelige saker, fordi de frykter etterreaksjoner. Det kan også bidra til at innbyggere ikke melder fra om bekymring rundt barn, fordi de ikke stoler på barnevernet, eller frykter konsekvensene. For å kunne hjelpe barn og familier er barnevernet er avhengig av å motta bekymringsmeldinger.

Dette er bakgrunnen for at KS, Bufdir og BLD arrangerte et rådslag for å forsøke å finne fram til gode virkemidler som kan motvirke tendensen med hets og trusler mot barnevernsansatte. Sammen med relevante aktører på feltet ønsker vi å sette problemet på dagsorden og få en større oversikt over omfanget, og samtidig løfte fram gode eksempler og finne felles løsninger.

I fjor lanserte regjeringen en strategi mot hatefulle ytringer og Bufdir har fått ansvar for å iverksette flere av tiltakene i strategiene som også har betydning for ansatte i barnevernet. Innenfor arbeidslivsfeltet har regjeringens strategi som mål å inkludere arbeidet mot hatefulle ytringer i det systematiske arbeidet med helse, miljø og sikkerhet i arbeidslivet.

Det er også viktig at politiet har god kunnskap og kompetanse om disse temaene. Regjeringen ønsker derfor å sikre at hatefulle ytringer og hatkriminalitet prioriteres i de nye politidistriktene. Bosted skal ikke ha betydning for hvordan hatefulle ytringer og hatkriminalitet forebygges og etterforskes. Derfor vil regjeringen styrke innsatsen på dette området i alle landets 12 politidistrikter.

For å få et best mulig barnevern må også kommunenes lokalpolitikere engasjere seg og støtte opp om barnevernet i sin kommune.

Vi må ivareta de ansatte, slik at de kan stå trygt i jobben de er satt til å gjøre. Vi må finne fram til virkemidler for å snu utviklingen og å motvirke turnover og vansker med rekruttering. Dette er nødvendig for at ansatte i barnevernet kan fortsette å gjøre jobben sin – nemlig å hjelpe barn til en bedre hverdag.

LES OGSÅ: Snuoperasjon ga stor endring i barnevernet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.