• Hugo Aurdal

Utviklingen i Eidsvoll, med områdereguleringer og detalj – reguleringer visker ut kommunens særegenheter og historie.

I alle utbyggingssaker der areal står opp mot viktige hensyn til kulturminneverdier, naturverdier, friområder og bo kvalitet har posisjonen konsekvent støttet utbyggers ønske om økt areal. Over tid vil dette bygge ned.

Kommunens særpreg

Jeg er ikke i mot fremtiden og utbygging, men det må jo gå an å sette ned tempoet på utbyggingen noe. Alt må ikke skje på en gang.

Se bare til Jessheim. En gang et forholdsvis lite og sjarmerende tettsted på Romerike. Nå står betongklossene tett som haggel - og det er for sent å snu, selv om noen (modige?) har innvendinger til hvordan Jessheim nå har blitt seende ut.

For noe tid tilbake var det en kjent «byplanlegger» i Eidsvoll og holdt foredrag. Han sa at det var politikerne, som er valgt av og skal representere innbyggerne, som skulle bestemme hvordan vi vil ha bygda vår. Ikke utbyggerne. Hvis utbyggerne, som selvfølgelig skal få legge frem sine planer, ikke er fornøyd med det politikerne bestemmer og vil ha det, så la disse utbyggerne gå; sa han. Det kommer alltid nye utbyggere på banen.

Dette har ikke skjedd i Eidsvoll, mener jeg. Og har derfor tidligere stilt spørsmål om at enkelte politikere kan være i «lomma på» utbyggerne. Ikke slik at jeg beskylder de for å være korrupte, men at de er redd for å miste en og annen utbygger, her og nå. De lar derfor utbygger få bestemme både tetthet og høyde på sine betongklosser. Dette til tross for protester fra gras rota, naboer og lokalmiljø. Posisjonen overkjører viktige stemmer i kommunen i sin iver etter å bygge ut fortest (og høyest) mulig. Nå ser det ut til at vi kan unngå den svært urettferdige Eiendomsskatten ifølge ordfører, men vi må vente og se.

Ikke imot utbygging

Det er noen politikere som har vanskelig for å være ærlige på dette punkt. Det er sågar hevdet at: «man kan ikke både love og holde sin løfter». Som sagt; jeg er ikke mot utbygging, men det bør skje med fornuft og over lengre tid.

En side av samme sak er de utgifter utbyggerne påfører kommunen og deres allerede innbyggere. De bygger – høyt og tett – men er ikke med på å bygge ut infrastrukturen. De skummer fløten og kommunen sitter igjen med svarteper. Kommunen må utvide vann og avløp samt vedlikeholde og sette kommunale veier i stand igjen etter utbyggers virksomhet og slitasje.

DELTA ØKONOMISK

Dette bør det bli slutt på. De må kunne pålegges å delta i dette, økonomisk. Når det kommer til valget i 2019 får vi forhåpentligvis hva det blir til i Eidsvoll. Jeg håper at alle partier tilkjennegir sitt syn på Eiendomsskatt i god tid FØR valget.

Husk det er allerede familier i kommunen som ikke har råd til å la barna gå på SFO og idrettsrådet må bruke penger på sportsutstyr til barn og unge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.