Russefeiringen er i gang. Avgangselevene ved de videregående skolene skal feire 13 års skolegang. Mange skal se tilbake på disse ukene i mai og minnes godt samhold og moro sammen med klassekamerater.

Men mange skal også få med seg vonde minner.

Det er dessverre slik at mange har blitt utsatt for ting i russetiden som de bærer med seg videre inn i voksenlivet, og det er dessverre mange som har gjort ting i russedress som de angrer på i etterkant. Hendelser som kan ha store konsekvenser for livet videre.

Farlig fyll

Russetiden er langt fra en uskyldig fyllefest. Hvert år meldes det om utallige uønskede hendelser i løpet av russetiden. Og flere mener vi er vitne til en negativ utvikling. Forskere er bekymret over at slåssing og vold i større grad er blitt en del av russetiden. Ungdommen selv forteller om statusjag, mobbing, utstrakt drikkepress og om å bli tvunget til å gjøre ting man ikke er komfortabel med.

Vi oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om russefeiringen. Når det kommer til alkohol og festing hører ungdom mest på foreldrene sine. Foreldrenes synspunkt er viktigere enn venners når ungdom skal velge hvordan de forholder seg til alkohol.

Foreldres engasjement er viktig, tidlig i ungdomstiden, men også når ungdommen er 18 år og deltar i den fuktige russetiden. Det er det mange foreldre som tar for lett på. Ungdommen trenger foreldre som bryr seg og engasjerer seg.

Her er fem tips til hvordan du blir en god russeforelder:

Snakk med ungdommen din om alkoholbruk og russetiden. Det er dessverre risiko for at ditt barn vil oppleve uønskede opplevelser som slåssing, drikkepress og uønskede seksuelle hendelser i løpet av våren. Det må du snakke med dem om.

Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Tenåringer som vokser opp i familier med klare regler om alkohol drikker mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende. Og husk at så lenge barna bor hjemme gjelder dine regler.

Allier dere med andre foreldre. Hold tett kontakt før og etter russetiden, og bli gjerne enig om felles regler for russen.

La gaven til avgangseleven være noe annet enn alkospons. Forskningen er tydelig – ungdom som får alkohol av sine foreldre drikker mer enn annen ungdom. Og i en tid som allerede er kjent for å være ganske fuktig er ikke mer alkohol noe russen trenger.

Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når russen din ringer – selv om det er midt på natta – og vær beredt til å hente dem dersom de har behov for det.

Ved å sette grenser og være tydelig viser du at du bryr deg. Du er en forelder. Ikke en kompis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.