I det nye bagasjehotellet på Oslo Lufthavn er det ikke mennesker som sjauer kofferter. Den jobben er overlatt til sju roboter. Arbeidspulten står tom. I dette tilfellet kan vi kanskje ikke gjøre et poeng ut av at roboter har erstattet mennesker. Etableringen av det robotdrevne bagasjehotellet, har så vidt vi vet ikke medført at noen har mistet jobbene sine. Men hvis vi snur på det: uten roboter hadde man trengt flere personer og mer muskelkraft.

Vi skal ikke forsøke å spå hvilke jobber som vil bli erstattet av roboter, men ulike eksperter og prognoser tilsier at roboter vil ta over alt fra én til to tredeler av alle jobber. Det vi imidlertid kan være sikre på er at mennesker vil bli erstattet, og da snakker vi ikke om kun fysisk tunge jobber. Roboter, kombinert med maskinlæring og etter hvert kunstig intelligens, vil teoretisk kunne utkonkurrere alt fra drosjesjåfører, via revisorer til kirurger.

La oss heller ikke glemme journalister. Norsk Telegrambyrå, som leverer artikler til de fleste norske aviser, har begynt å eksperimentere med robotjournalister. Så lang lager robotene kun fotballkampreferater, men NTB har ambisjoner om å la robotene bidra i valgdekningen. I disse tilfellene er det ikke «metallmennesker» som hamrer på et tastatur, men algoritmer, avanserte dataprogrammer, som på egen hånd kan produsere ferdige artikler basert på en del forhåndsavtalte parametere og tilgjengelig fakta.

Om noen år er kanskje hovedoppslaget i EUB at noen har fått beholde jobbene sine, ikke at nok en bedrift har erstattet sine medarbeidere med automatiserte løsninger. Sistnevnte er ikke lenger en nyhet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.