Arne Halvorsen hadde 1. august et skeptisk innlegg vedrørende bruk av massivtre i ny Vilberg barneskole.

Jeg for min del ser nok heller fordelene med massivtre, og som kommunestyremedlem har jeg derfor hatt to interpellasjoner for økt bruk.

Jeg er helt enig i at en ikke ukritisk skal «hoppe på» alle nye trender. Men en kan jo diskutere om massivtre er et uprøvd byggemateriale. Det eldste massivtrehuset i Norge er fra 1100-tallet, det er et laftet stabbur i Telemark. Lafting, og etter hvert med høvlet plank, var fram til begynnelsen av 1900-tallet vanlig byggemetode. Ofte ble det også brukt kledning utvendig og panel innvendig.

Slik jeg ser det er det vel heller teknologien som er ny, der byggeelementene består av sammensatte planker/lameller i stedet for hele tilhogde tømmerstokker eller lafteplank.

Det er i dag bygget flere skoler, barnehager, blokker og så videre med massivtre, og Arthur Buchardt skal nå bygge et hotell. Teknologien begynner å bli bra, og økonomisk viser det seg at når alle kostnader i en byggeprosess tas med i vurderingen så er kostnadene omtrent like. Det er ikke bruk av massivtre som eventuelt vil være årsaken til eiendomsskatt i Eidsvoll.

Halvorsen nevner faren for brann, og det er her som for alle andre byggematerialer, det må gjøres riktig. For eksempel er en limtredrager mer holdbar mot brann enn en ståldrager, denne vil ved sterk varmeutvikling smelte, mens tredrageren vil holde på styrken lenger og kanskje slokke da oksygenet ikke vil trenge gjennom kullaget som oppstår. Men riktig seksjonering og bruk av brannhemmende maling er viktig.

Antakelig har Halvorsen rett i at massivtreelementene vil komme fra Tyskland (eventuelt Østerrike), det er her de har kommet lengst. Men nå satses det også for fullt i Norge, og for en stor skogbrukskommune som Eidsvoll er det økonomisk sett både for næringen og kommunen viktig med økt bruk av tre. I stedet for bare å se ulemper ved massivtre må en heller se på fordelene. Innemiljøet blir bedre (for eksempel utjevnes temp og luftfukt). For klimaet og «det grønne skiftet» er bruk av en fornybar ressurs som tre en fordel. Mange tonn CO₂ vil bindes i en bygning med massivtre.

I stedet for ikke å bruke massivtre på grunn av følt risiko, kan en heller bruke dette som en mulighet for et felles kunnskapsløft. For eksempel kan kommunens fagfolk, byggenæringen, yrkesutdanningen og så videre i Eidsvoll samarbeide slik at alle får et kunnskapsløft om en byggemetode som sannsynligvis vil komme sterkere.

Men massivtre er heller ikke det eneste fornuftige byggemateriale i framtiden. Det skal brukes sammen med andre materialer vurdert ut ifra bygningens bruk, utforming, plassering og så videre. Derfor har kommunestyrets fattet følgende vedtak:

«Bygg i kommunens regi skal alltid vurderes utført i massivtre eller reisverk av trevirke. Dette skal framgå av anbudsgrunnlaget. Endelig valg av byggemetode og materialer/materialmix tas ut fra økonomiske eller eventuelt andre overordnede hensyn.»

Jeg har absolutt tillit til at kommunens fagfolk legger fram et gjennomtenkt materialvalg/materialmiks.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.