1. Jordvern og økt matproduksjon

Eidsvoll kommune får innsigelser fra statens mann – Fylkesmannen – i flere utbyggingssaker for at kommunen ikke vektlegger bevaring av dyrket mark nok i utbyggingssaker. Unntakene som skal gjelde rundt de såkalte knutepunktene krever at de kommunale planene har klare grønne grenser. Her svikter Eidsvoll.

2. Vannverket

Mattilsynet – som er statens mann for næringsmidler – finner mange feil ved Eidsvoll vannverk som må rettes opp. Vår største utfordring er at vi ikke kjenner godt nok til tilstanden inne i alle de nedgravde vannrørene. Hvilke bør skiftes ut først? Regjeringa har som et nasjonalt beredskapstiltak vedtatt at samfunnet må få opp utskiftingstakten. Ypperste fagkompetanse har slått fast at kommunenes utskiftingstakten ikke er bærekraftig. Utskiftingstakten bør ned mot 50 år. Eidsvoll ligger vel på cirka 150 år. Virksomhetslederen for kommunalteknikk, har orientert politikerne i hovedutvalget for plan, næring, miljø at de med advokathjelp vil påberope seg at Mattilsynet ikke har lovhjemmel til å pålegge Eidsvoll vannverk noen bestemt utskiftingstakt av vannrørene. Hvorfor samtykker politikerne i Eidsvoll at rådmannen skal «gå i strupen» på Mattilsynet i stedet for å gå i dialog med statens tilsynsorgan for i samarbeid se på realistiske løsninger for Eidsvoll vannverk? Bortkastet arbeidskraft og skattepenger etter mitt syn.

Hvorfor kommer ikke de alvorlige bruddene som Eidsvoll vannverk har fått pålegg om å rette på, opp til politisk behandling? Politikerne som er eiere av vannverket og styre for dette, bør få dette til behandling slik et vanlig styre for en virksomhet ville fått.

Her er bruddene til Eidsvoll vannverk etter tilsynet 07.03.17:

1. Risiko og sårbarhetsanalysene er for dårlig eller mangelfulle.

2. Beredskapsplanene er ikke tilfredsstillende og det øves ikke på kriser.

3. Internkontrollsystemene er ikke oppdatert.

4. Saneringsplanene holder ikke mål. Det er i den nye drikkevannsforskriften krav om at det skal være en plan for hvordan distribusjonssystemet skal vedlikeholdes og fornyes. Planene skal også være oppdatert og de skal følges.

5. Det er krav om opplæringsplaner for dem som arbeider i vannverket.

LES OGSÅ: Et svinn på 44 prosent i Eidsvoll

3. Skolestørrelser

Ingen har ennå fått avvik på grunn av at de bryter med intensjonene i grunnskoleloven i forhold til skolestørrelser. Eidsvoll legger nå gang på gang opp til å bryte det som står i grunnskoleloven. Grunnskoleloven sier at ingen skoler til vanlig bør være større enn 450 elever. Man trenger ikke utnytte ordene til «vanlig» og «bør» som står i loven slik som Eidsvoll legger opp til. Råholt ungdomsskole, Vilberg ungdomsskole, Råholt barneskole, og Vilberg skole legger man opp til at skal bli store skoler. Hvorfor blir ikke ulempene/baksidene ved så store skoler gjort kjent for dem som treffer vedtakene om bygging av disse? Er det bare økonomene som får styre dette? Det hviler et ekstra ansvar på dem som skal utforme så store skolebygg og skoleplasser for så mange elever. Kan utbyggerne nok om hva som skal til for at 5-, 6-, 7-åringer får en trygg og god skolestart i så store enheter? Det man kan miste av faglig, sosial og emosjonell læring her vil kreve ekstra store ressurser for å ta igjen.

4. Flere andre områder

Eidsvoll har også fått avvik fra lover og forskrifter på flere andre områder, men disse her blitt rettet opp etter hvert.

Det er altså Eidsvoll-politikernes kolleger høyere opp i systemet som står bak disse retningslinjene som lokalpolitikerne har vansker med å følge.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.