Ellers må befolkningen gripe tak i dette og si ifra – enten gjennom de politikerne de stemte på eller i media selv. Det får jo være grenser for dette plutselige hastverket rådmannen har fått. Jeg liker heller ikke overskriften i EUB tirsdag 24.10.17: «Vil komme regjeringen i forkjøpet». Det hentyder til at han vil «ta rotta på» regjeringen og dens forslag, men de han i virkeligheten «tar rotta på» er boligeiere/innbyggere i kommunen. Dette ved å forsøke å innføre den forhatte eiendomsskatten allerede før den er vedtatt i kommunestyret og uten en god planlegging/fremlegging av hvordan han vil at det hele er tenkt innført.

Forslaget om eiendomsskatt synes jeg burde vært lagt ut på høring, på lik linje med kommunedelplanene for områdene Sundet og Råholt. Eiendomsskatten vil nemlig komme til å bety mye mer for innbyggerne i Eidsvoll fremover enn utbyggingen. Selv om den også vil ødelegge for mange med for høye blokker – hvis rådmannens og formannskapets innstilling følges.

Det er nemlig slik at eiendomsskattekåte rådmenn nærmest har turet frem som de ville ved innføring av denne svært så upopulære og urettferdige skatten – med henvisning til at hvis vi ikke innfører den, så får vi ikke gjort ditt og datt. Og det vises alltid til de svakeste i samfunnet vårt.

Mange steder begynner man innkreving på to promille for så å øke raskets mulig til sju promille.

Når regjeringen nå foreslår å starte på kun én promille og ikke øke med mer enn én promille hvert år, inntil maksgrensen på sju promille nås, så ser jeg dette som et forslag på å hindre skattekåte kommuner og for å hjelpe innbyggerne.

Det er kanskje greit å vise til at man – også i Eidsvoll – trenger mer penger til investeringer og utbygging, men har man ikke disse pengene så må/kan man ganske enkelt ikke starte alle prosjektene samtidig. Slik er det i privathusholdninger også.

Varaordfører Madsen skrev en gang at 3000 kroner i eiendomsskatt har «vi» råd til. Men når rådmannen viser til at han har beregnet 30 millioner kroner i eiendomsskatt i 2018 og 2019, med en økning til 45 millioner kroner i 2020 og 60 millioner kroner i 2021, da spør jeg om hvor høy promille han øker med hvert år og hva dette vil koste oss som bor i Eidsvoll kommune. Dette blir jo å «flå» innbyggerne.

Det er for øvrig «sleipt» å benytte ligningstakst for da må de som klager henvende seg til skattevesenet og de er slett ikke lett å ha med å gjøre. Så vidt jeg husker vil helle ikke rådmannen ha noe bunnfradrag, noe som finnes de fleste steder der eiendomsskatten er innført. Hvorfor skal man da ikke ha det i Eidsvoll? Videre er det tenkt å ansette en «eiendomsskattesjef», med en årslønn på over én million kroner.

Jeg vet det er flere personer innen gruppen i «posisjon» i Eidsvoll som er imot eiendomsskatt, men som ikke tør å stemme mot «partipisken». Ære være Hilde Stoltenberg som ikke ville la seg diktere/bli kuet av dette, tok konsekvensen og meldte seg ut av Ap.

Det skal bli interessant å se hvor mange varamenn som møter når dette skal behandles i kommunestyremøte den 12. desember. Vi kan for øvrig IKKE behandle et budsjett for 2018 med eiendomsskatt på dette møtet. Det er IKKE utredet og lagt frem for oss annet enn at det står en sum i budsjettforslaget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.