I første omgang er det snakk om Nes, hvor halvparten av innbyggerne allerede tilhører opptaksområdet for sykehuset på Kongsvinger, deretter Eidsvoll – og slik vi forstår det, kan også de andre kommunene på Øvre Romerike bli helt eller delvis med.

På Ahus er kapasiteten i ferd med å bli sprengt. Det nye sykehuset, som åpnet i 2008 og er landets største, har et opptaksområde som vokser med 15.000 personer i året. Allerede i dag betjener Ahus en halv million mennesker. Større bør det ikke bli, mente prosjektdirektøren, og det er grunn til å tro at han har rett i det.

På Kongsvinger sykehus, som er en del av Sykehuset Innlandet, er det ledig kapasitet. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ønsker å få utredet om det vil bli en mer effektiv kapasitetsutnyttelse hvis Kongsvinger blir en del av opptaksområdet til Ahus. Det er i denne forbindelse at innbyggerne på Øvre Romerike kan få Kongsvinger som sitt lokalsykehus, mens spesialisttjenestene fremdeles blir på Ahus.

Vi er for effektiv utnyttelse av ressursene, men at opptaksområdet til Ahus vokser burde ikke overraske noen. Dette visste både politikere og byråkrater da Ahus ble bygget og opptaksområdet bestemt. Tilbudet på Kongsvinger kan sikkert bli bra, men for mange blir det lengre reiseveg – og hele prosessen bærer preg av dårlig planlegging.

At man siden 2008 har nedlagt det som var igjen på Stensby sykehus og først vedtatt å legge ned Aker sykehus, for så å ombestemme seg, setter heller ikke det utredningsarbeidet som så langt har vært gjort i et veldig godt lys.

Å snu i tide er ingen dårlig egenskap, men vi forventer litt mer langsiktighet når en framtidig sykehusstruktur skal avklares.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.