Tidligere har beskjeden derfra vært at det er mulig at Norge kan bli utsatt for terror, nå er dette endret til at det er sannsynlig at Norge kan bli utsatt for et terrorangrep de neste månedene.

Foreløpig er det ikke kjent at det finnes noen konkrete trusler mot nasjonaldagen. Det gjelder selvsagt også lokalt, selv om både Eidsvollsbygningen og hovedflyplassen befinner seg i vårt nærområde. Lensmann Jan Vidar Karlsen på Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor bekrefter også dette i et intervju med EUB. Han ønsker ikke å hause opp faren for terror. – Jeg oppfordrer folk til å være til stede og ta vare på sine egne, som man gjør til vanlig på 17. mai, sier Karlsen.

Likevel er det folk som er engstelige. Og enkelte vurderer å droppe hele eller deler av årets 17. mai-feiring. Vi kan ikke avfeie dette som tøv. Uansett om det statistisk er en minimal sjanse for å bli rammet av terror i den vestlige verden. Statistisk er også sjansen for å vinne i Lotto ekstremt lav, men det forhindrer ikke at mange av oss hver uke leverer inn en kupong.

Vi mener at man skal ta frykten på alvor. På samme måte som vi skal ta trusselen om terror på alvor. Samtidig kan vi ikke bure oss inne. Terroristenes kanskje viktigste våpen, er ikke nødvendigvis de konkrete angrepene, men vel så mye ønsket om å spre frykt. Det er kanskje blitt en klisjé å si det, men da har terroristene allerede vunnet.

LES OGSÅ: Stjernespekket 17.-maiprogram ved Eidsvollsbygningen

Et 17. mai med glisne tog og dårlig oppmøte vil bli en trist feiring av nasjonaldagen. Vi deler derfor lensmannens oppfordring om å i størst mulig grad gjøre som man pleier på en dag som denne. Det er is som skal spises, uansett temperatur, potetløp som skal gjennomføres og bunader som venter på å bli vist fram. Er det en dag dette året hvor vi kan være rimelig sikre på at politiet og andre sikkerhetsmyndigheter gjør sitt absolutt beste for å passe på oss, er det dagen vi i morgen skal feire med flagrende flagg og taktfaste rytmer fra alle landets korps.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.