Jeg fikk selv nye naboer i denne forbindelsen, jeg så og hørte hvordan prosessene mot staten hadde belastet dem, gjort dem syke, slitne og resignerte. Jeg er fortsatt av den formening om at staten frarøvet dem mange gode år av deres liv.

Det er nå varslet bygge- og deleforbud for nesten 600 eiendommer som befinner seg i rød støysone. Dette medfører at nesten 600 familier må belage seg på å flytte ved en eventuell utbygging av tredje rullebane på Gardermoen.

600 familier, barn, ungdom, voksne og eldre må forberede seg på å få oppløst sitt nærmiljø, sitt nabolag, sin skolekrets, miste sine lekekamerater, miste sitt barndomshjem.

Tvangsinnløsing av eiendom og tvangsflytting fra hjemmene sine, er det som venter disse familiene. Og familiene må vente, i årevis, mens Avinor utreder, forbereder, utarbeider og leverer sin søknad til Samferdselsdepartementet (cirka 2023), de må vente mens departementet behandler saken og de må vente mens rikspolitikerne tar beslutningen.

LES OGSÅ: Dette må du vite om de nye støysonene

Dette er statlig mentalterror mot de involverte og det er et rikspolitisk ansvar.

All ventingen, all usikkerheten om beslutningen, all usikkerhet om framtiden og all usikkerhet rundt økonomi, summen av all uvisshet, vil uten unntak gå inn på den enkelte berørtes mentale helse. Det vil gå ut over samliv, det vil gå ut over fysisk helse, det vil gi barn og ungdom i en veldig sårbar fase, økte belastninger, frykt, sinne og usikkerhet.

Vi kan snakke om tredje rullebanes økte miljøpåvirkning, økt luftforurensing, økt CO₂-utslipp, reduksjon av artsmangfold og ravinepåvirkning, men her snakker vi om førstelinja, de som får føle dette overgrepet på kropp og sjel allerede før en eventuell utbygging.

Vi kan på alle måter si at de som har havnet i rød sone, barna, ungdommene, de voksne og eldre er den tredje rullebanes offer, uansett om den bygges eller ei.

Jeg oppfordrer derfor alle som har venner eller bekjente som berøres av den tredje rullebanen, ta godt vare på dem, de trenger all mulig støtte i tiden som kommer.

LES OGSÅ: Stadig mer flystøy, men eks-ordføreren nekter å flytte fra familiegården


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.