Før i tida da «Totengjengen» reiste hjem i helga etter studier ved Universitetet i Oslo, betrakta vi Jessheim som en døsig «cowboylandsby» litt nord for Sinsenkrysset. En plass der vi stoppa folkevognbobla og strakk på beina før vi kjørte videre. Hva skjedde der, liksom?

På sykkeltur Eidsvoll–Jessheim–Gardermoen–Sessvollmoen-Råholt dukka faktisk noen minner opp: Festen på utestedet Kjellern etter endt rekruttskole på Sessvollmoen, kvelden før overføring til resterende militærtjeneste i H.M. Kongens Garde. (Mener å huske at dørvakta på utestedet var usedvanlig raus den gangen…) Det meste har endra seg på Jessheim, stedet er ikke til å kjenne igjen, og min filosofi er at forandring og dynamikk fryder. Debatten i lokalmiljøet har dreid seg mye om hvordan en kan balansere økonomisk vekst og miljøhensyn. Noen er skeptiske til den rivende utbygginga som har skjedd, og det er forståelig.

Brundtlandrapporten fra 1987 argumenterte for en positiv sammenheng mellom vekst og miljø. I dag veit vi at grønn vekst tufta på ny teknologi og smarte løsninger ikke går på bekostning av bærekraft. Dessuten må dialogen mellom utbyggerne og politikerne være til stede.

Filosofen Heraklit hevda–populærvitenskapelig forklart–at alt er i forandring, («Phanta Rhei.») En ting er sikkert: Jessheim er ikke til å kjenne igjen fra «ekspedisjonene» dit på det frigjorte 70-tallet. Stedet er ikke lenger en liten, homogen utkantprovins. Det meste var faktisk ikke bedre før i tida, tvert imot. Nostalgi egner seg nok best i festlige sammenkomster. Likevel – den gule KP-C blokka på Sessvollmoen er akkurat den samme som for 42 år sida.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.