Den som vi markerer best, er jo 17. mai, Norges nasjonaldag. Andre viktige merkedager er 1. mai og Frigjøringsdagen, 8. mai. Det er lett å ta vår velstand og frihet for gitt, når vi i dette landet har levd i frihet, demokrati og velstand i over 70 år. I tillegg var flere viktige religiøse høytidsdager i mai i år, som Kristi himmelfartsdag, Pinsen og 1. ramadan. Kanskje har andre religioner også noen høytidsdager i mai, for alt det jeg vet.

Men det er noen andre dager som vel også burde få mere oppmerksomhet. Jeg tenker særlig på Den internasjonale biomangfolddagen (22. mai). Målet med denne FN-dagen er å «spre kunnskap, interesse og engasjement om vårt biologiske mangfold» som det står nedskrevet. Kanskje er dette en dag som burde fått mye større status!

Biomangfold, det vil si det mangfoldige livet som finnes på denne planeten – i skoger, i havet, i lufta og over alt – er utsatt for et voldsomt press på grunn av at vi mennesker blir fler og fler, og omgjør mer og mer natur til matproduksjon, veier, boliger, vareproduksjon med mer. Dette har medført at i Norge er andel areal som er såkalt villmarkspreget, visstnok redusert fra cirka 50 prosent i år 1900, til trolig rundt 10 prosent i dag.

I andre deler av verden ødelegges store områder med blant annet regnskoger, korallrev og annet, på grunn av menneskelig aktivitet. Dette er en voldsom trussel mot livsmangfoldet, og samtidig også en trussel mot menneskeheten og våre etterkommeres velferd. Noen mener at mennesket nå står for den sjette store utryddelse av arter, greier vi ikke raskt å endre kurs.

For oss som er engasjert i lokalpolitikken, er jo kunnskap om status i forhold til natur og biomangfold svært viktig. Men, de aller fleste av oss er jo ikke fagpersoner på dette området. Derfor trenger vi hjelp til å skaffe oss mere kunnskap. Det sistnevnte kan vi kanskje best oppnå ved å få til en tettere dialog og samarbeid med naturvitere og miljø- og naturvernorganisasjoner. Dette er en svært viktig sak for oss i Eidsvoll MDG, og som vi håper å få med oss de andre partiene på.

Avslutningsvis kan jeg jo nevne en av de nyeste «merkedagene», bienes dag (20. mai). Den hadde jeg forresten ikke hørt om selv, før nå. Men, vi har jo over flere tiår hørt om en omfattende nedgang av bier, så kanskje greit at de også fikk litt mere oppmerksomhet. Når vi også vet at humler og bier bidrar til kanskje rundt 30 prosent av maten som vi spiser, er det lett å forstå hvor viktig det å sikre at disse ikke utryddes. Men, hvordan kan vi best unngå det? Jo – høre med dem som kan faget!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.