Telefonen som da ble tilgjengelig manglet veldig mye funksjonalitet som vi i dag tar som en selvfølge. Kameraet var dårlig, ingen MMS, ikke 3G og teknisk sett var telefonen på mange områder dårligere enn hva konkurrentene kunne tilby. Men den startet likevel en mobilrevolusjon, og med den neste versjonen, som ble sluppet noen måneder senere, var kursen staket ut. Og selv om versjon nummer to fremdeles ikke var best rent teknisk, var brukeropplevelsen så mye bedre at telefonen raskt ble en suksess.

I Norge ble iPhone sluppet sommeren etter, men det var strengt tatt først i 2009 at telefonen ble tilgjengelig alle steder. Så egentlig bør vi vente ett til to år med å feire jubileet her hjemme.

Med iPhone i spissen ble smarttelefoner raskt allemannseie. Internasjonalt, nasjonalt og lokalt er det få dingser som alene har påvirket hverdagen vår så mye på så kort tid. De siste 30 dagene har 66 prosent av alle besøk på eub.no kommet fra en mobiltelefon. Stadig flere av oss kjøper tog-, buss- og kinobilletter via telefonen. Vi kommuniserer mer enn noen gang, og på stadig nye måter. Å spørre når noen logger av er blitt meningsløst, vi har telefonen med oss overalt, og er også tilgjengelige hele tiden. Det har selvsagt sin pris.

Arbeid og fritid går i ett. I Frankrike ble det fra nyttår forbudt å pålegge ansatte å lese jobbepost utenom arbeidstid. I Norge har vi allerede regler som sier at arbeidsgiver ikke kan kreve at vi skal være tilgjengelige på fritiden. Regler kan uansett ikke regulere alt. Vi tror mer på sunn fornuft. I mediebransjen er vi storforbrukere av smarttelefoner og digitale tjenester, men nå på sommeren vil vi gjerne også slå et slag for kjedsomheten. Bruk gjerne noen timer de siste feriedagene, hvis du har noen igjen, på å kikke ut av vinduet eller gå en tur, uten mobilen i nærheten. Å ha «skjermfri» en periode kan være både nyttig og nødvendig.

LES OGSÅ: Hot med dingsereperasjoner

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.