EU er et samarbeid som hovedsakelig gjelder land innenfor Europa. I dag er 28 land medlem av EU, mens land som for eksempel Norge og Island står utenfor med en avtale kalt EØS-avtalen. EØS-avtalen virker sånn at vi betaler penger til andre EU-land, men hva betyr det for oss egentlig? Vi får være med på møter, men når det først gjelder og en beslutning skal tas, må de norske representantene forlate rommet. Med EØS-avtalen har vi sagt ja til at noen andre tar avgjørelsene våre for oss. Er det ikke på tide at vi er med på noe større enn kun EØS, hvor vi i større grad har mulighet til å snakke for oss selv? Det nærmeste vi kommer bestemmelse i dag er når Sverige snakker for oss. I full seriøsitet; burde vi ikke kommet oss forbi stadiet hvor Sverige er vår ordstyrer. 

Siden 1969, året oljeindustrien virkelig tok fart her til lands, har Norge hatt en flott økonomisk vekst og det skal ingen ta fra oss. Det var da vi også kunne begynne å kalle nordmenn bortskjemte, og det er vi også den dag i dag. Men bortskjemte er vi blitt og det er ikke noe vi kan gjøre noe med.

Noe vi har lært i de senere årene er at vi ikke kan fortsette med et så høyt forbruk av fossilt brensel. For det første forurenser det miljøet, og for det andre så varer det ikke evig, for som vi vet er det et fossilt brensel hvilket betyr at det har blitt dannet gjennom mange millioner år. Med forbruket vi har i dag holder ikke eksempelvis oljen lenge. Når tiden kommer for at oljen tar slutt, burde ikke vi ha noe å støtte oss på? Dette er en av grunnene til at Unge Høyre og Høyre ønsker et EU-medlemskap. Et medlemskap i EU ville sikre oss når den tiden kommer. For EU har i alle år vært en handelsavtale, som har vist seg å være nyttig for flere av samarbeidslandene.

Vi nordmenn er heldige. I tillegg til fossile brensler er vi i grunn selvforsynte med strøm og har en god fiskeindustri, men spesielt for at fiskeindustrien skal bli best mulig utnyttet og på en så bærekraftig måte som mulig, er et EU-medlemskap nødvendig i dag og for dagene som kommer. Vi kan ikke bare sitte å vente på at de tingene vi ikke er fornøyde med skal endre seg, da må vi faktisk gjøre noe for det.

Noen vil si at et EU-medlemskap vil påvirke nasjonalfølelsen i Norge. Vi er i like stor grad europeere som menneskene i andre EU-land. Vi har mange tradisjoner og syn som ligner på hverandre, vi er alle forskjellige men vi er også knyttet sammen i historien, og den historien har ikke alltid vært så lys. EU har vært med på å forebygge krig siden dag én, og det vi det også i årene fremover.

I et mindre perspektiv kan vi spørre oss selv; vil en EU-avtale gjøre deg til noe mindre deg? Hvis Norge hadde samarbeidet med Tyskland i EU ville ikke det gjøre Norge til noe mindre Norge. Vi har fortsatt vårt, og de har fortsatt sitt. Man skal ikke la seg lure av usikkerheten Arbeiderpartiet har hatt om EU. Det er «en tilpasning til dagens situasjon», sa Anniken Huitfeldt ved årsskiftet; men hva med fremtidens situasjon da, er ikke det noe å ta hensyn til? For hvordan skal man best håndtere internasjonale utfordringer? Vi i Unge Høyre mener, i motsetning til venstresiden, at internasjonale utfordringer krever internasjonale løsninger.

Du og jeg vil at vår neste generasjon, våre barn, skal ha et like fint Norge å vokse opp i, da kommer EUs miljøpolitikk godt med. Vi skal forlate denne jorden finere enn da vi fikk den. Det er på tide at vi tar en større del av storpolitikken i Europa, at vi får være med å bestemme hva som skal skje med vårt eget land samtidig som vi er sikret solide samarbeidsnasjoner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.