Som leder og nestleder av yrkesopplæringsnemnda er vi opptatt av at ungdom i videregående skole skal få den opplæringen de har krav på. For ungdom som har valgt yrkesfag er læreplassen en viktig del av denne utdanningen. Bedriftene er flinke til å ta imot lærlinger, men offentlig sektor stiller ikke opp i like stor grad. Bare 7 av 22 kommuner i Akershus har én lærling pr. 1000 innbyggere.

KS landsting har tidligere anbefalt 1 lærling pr. 1000 innbyggere. Men i 2016 anbefalte KS landsting kommuner og fylkeskommuner en dobling, det vil si minst to lærlinger pr. 1000 innbyggere. Dette er det ingen av kommunene i Akershus som har, ifølge tall fra avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

I 2015 reiste NHO Oslo og Akershus rundt og fikk sittende ordfører og andre lokale kommunestyrekandidater til å signere på en budstikke for lærlinger og flere læreplasser. 85 kandidater i 22 Akershus-kommuner skrev under på at de som folkevalgte skulle arbeide aktivt for å sikre lokale ungdommer en god utdanning. «Vi skal som kommunepolitikere ta vår del av samfunnsansvaret. Vi forplikter oss til å gjøre en grundig jobb med å hente inn informasjon om hvor det er behov for lærlinger, og sørge for at kravet om lærlinger følges opp i anskaffelsene i vår kommune», het det.

For å rekruttere flere elever til yrkesfagene, og for få flere gjennom hele løpet, må arbeidslivet tilby flere læreplasser til ungdom. Mangel på læreplasser er en trussel mot lærlingemodellen, som er et spleiselag for utdanning mellom skoleeier og arbeidslivet.

Kommunene må også selv satse på lærlinger i de fagene der det er mulig. Tallene fra Akershus viser at kommunene godt kan øke innsatsen her. Helsefagarbeidere vil vi trenge både til dagens og framtidens eldre. Barne- og ungdomsarbeidere er viktige for dem som vokser opp i barnehager og skolefritidsordning.

Vi lover å spørre enhver bedriftsleder vi møter om de kan ta imot lærlinger i sin bedrift, men da må også kommunen gjøre sin del av jobben.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.