Eidsvoll hadde i 2017 en befolkningsvekst på under én prosent. Veksten har vært påfallende dalende siden 2015. Fasiten for fjoråret viser at befolkningsveksten i Eidsvoll er nær halvparten av regionen samlet sett, og under en fjerdedel av det våre nabokommuner opplever.

Det er nesten utrolig at en kommune lokalisert som Eidsvoll ikke klarer å få til mer vekst enn dette.

I Eidsvoll har Senterpartiet ordførermakta og sammen med Arbeiderpartiet bestemmer de i praksis alt som skjer. Senterpartiet har programfestet å styre slik at veksten i Eidsvoll spres ut i grendene, og ønsker å stimulere vekst midt- og nord i bygda. Indirekte på bekostning av sørbygda. Det er vanskelig å tro at en ordfører og kommunestyrerepresentanter ikke står bak egne programmer.

Det er dermed en vilje til stede i dagens kommunestyre for å styre Eidsvoll mot mindre vekst på Råholt. En debatt i kommunestyret sist rundt næringsutvikling i Eidsvoll viste dette. Debatten endte fort der det ofte gjør for oss eidsvollinger: i en lite nyttig og nær navlebeskuende debatt om Sundet og sørbygda. Dessverre er denne siden av debatten en total avsporing. Eidsvoll har en regional og ikke lokal utfordring.

Høyre mener Eidsvoll er bygda for alle, og at folk må få velge å flytte dit de har lyst med positive virkemidler og påvirkning. Eidsvoll totalt sett kan by på mye mer mangfold og muligheter enn kommunene rundt oss. Når det er få som flytter til Eidsvoll så handler det mest om at tilbudet er lite.

Mangel av ambisjoner for Eidsvoll regionalt, samt mangler og forsinkelser i planverk lokalt, gjør at vi ikke kommer videre. Forutsigbarhet for både utviklere og innbyggere er viktig.

Eksempelvis er situasjonen rundt Lundsjordet stadig uavklart, prosjektene i Sundet lar vente på seg og kommunestyret ser fortsatt ikke ut til å ta innover seg at vi må bygge vesentlig mer i høyden rundt kollektivknutepunkter for å kunne beholde villa bebyggelse andre steder. Kort sagt, det som kunne blitt flotte prosjekter står fast et sted i rådhuset.

Det er ikke slik at når vi eidsvollinger drar på det, så står verden tålmodig og venter. De gjør som tallene viser, utvikler i Nannestad og Ullensaker i stedet.

Her har posisjonen et stort ansvar. Når utbyggere og innflyttere stadig opplever forsinkelser, trenering og diskusjoner i en region hvor mulighetene er mange stopper veksten opp i Eidsvoll. Totalt sett påvirker allerede dette økonomien i kommunen vår negativt. Vi kunne allerede hatt langt større skatteinntekter til å finansiere offentlige løft med. Eidsvoll kommune ligger allerede etter på kapasiteter innen spesielt skolesektoren som vil krever store investeringer i nær framtid. Dessverre er det stor fare for at dette blir verre før det blir bedre, trenden er negativ og eskalerende.

Senterpartiet og Arbeiderpartiets svar på dette er eiendomsskatt, en løsning som gir overhengende fare for å eskalere problemet mer enn å løse det. Høyre mener vi må se på utgiftene mens vi samtidig stimulere til økt skatteinngang ved å tiltrekke oss nye eidsvollinger og bedrifter.

Veien til å løse dette må starte med erkjennelse. Eidsvoll taper kampen om vekst i regionen, og har gjort dette i lang tid. I en tid hvor noen snakker høyt om at Eidsvoll burde vært en del av Innlandet og ikke Viken, og hvor vi ser en sterk øst-vest akse rundt Oslo konkurrere mot vår sør-nord akse er mangel på erkjennelse et problem. Manglende erkjennelse er et effektivt hinder for å komme til politiske løsninger. Vi må evne å løfte debatten opp fra et selvpåført mikroperspektiv for å komme videre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.