De fleste opposisjonspartiene i Ullensaker ønsker å innføre eiendomsskatt.

Leser man leserinnlegg og det som blir sagt i politiske møter er det ikke grenser for hva denne eiendomsskatten skal dekke. «Sareptas krukke» er et uttrykk som i dagligtalen benyttes som et bilde på utømmelige kilder. Eiendomsskatten må være opposisjonens versjon av Sareptas krukke.

Pengene brukes flere ganger

Opposisjonen har sagt at eiendomsskatten fra Avinor skal benyttes i de områdene som er mest plaget av flystøy, blant annet skal den finansiere en ny idrettshall i Mogreina. Samtidig skal annen eiendomsskatt brukes til å reversere alle tiltak som er foreslått i «Agenda Kaupang-rapporten» (80 mill kr pr år i tre år) og budsjettet til helse og omsorg skal styrkes med 45 mill kr. I sist kommunestyremøte ville man bruke 35 mill kr av eiendomsskatten til å styrke budsjettet til Ullensakerskolen.

I et nylig publisert leserinnlegg uttaler APs Eyvind Schumacher at «Denne eiendomsskatten vil kunne sørge for at Ullensaker får orden på økonomien og kan styrke grunnleggende velferdstjenester».

Men hvor mange ganger kan de samme pengene brukes? Ser vi på budsjettinnspillet til opposisjonen for 2019 skriver de at eiendomsskatt på næringseiendommer vil innbringe 8,7 mill kr det første året, det neste året 17,4 mill osv. Etter 5 år vil man ha en årlig inntekt på 43,5 mill kr. Dette regnestykket går ikke opp. Bare til Ullensakerskolen vil de mangle 26,3 mill kr av lovnaden det første året, og da kan man i tillegg stryke alt annet valgflesk.

Høyres løsninger

Høyre sier nei til eiendomsskatt, det har vi programfestet. Men hva vil vi gjøre for å dekke opp for det som alle kommuner opplever, nemlig økte kostnader spesielt innenfor helse og omsorg? Jo, vi vil benytte det grunnlaget som beskrives i den nevnte «Agenda Kaupang-rapporten». Rapporten beskriver tiltak som gir innsparinger på 342 mill kr i perioden 2020-2022, noe som er langt over behovet på 240 mill kr. Det betyr at vi kan velge de tiltak som ikke berører kvaliteten i tjenestene i særlig grad.

Jeg nevner ett tiltak for å vise hva vi kan gjøre. De kommunale barnehagene har ifølge rapporten en høyere bemanning enn fastsatt i kommunal og statlig norm. Det innebærer at vi har høye kostnader i kommunale barnehager, samtidig som vi da også overfører tilsvarende mye midler til private barnehager. Ved å øke inntaket av barn slik at vi har en bemanningsnorm på 6,0 i de kommunale barnehagene vil det gi en årlig innsparing på 17 mill kr.

Rapporten beskriver en rekke tiltak som øker inntektene, og en rekke tiltak som gjør at vi opprettholder kvaliteten med mindre ressursbruk. Det er slik vi skal finne våre løsninger.

Skal opposisjonen evne å innfri sine lovnader, er det ikke tilstrekkelig å innføre eiendomsskatt på næringseiendommer. Da må de innføre eiendomsskatt på alle eiendommer i Ullensaker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.