«Vi må arbeide for å skape et ordentlig galleri som kan vise hvor stor Arne Ekeland var», uttaler Torstein Owe i EUB 6. mars.

Det er mer enn en tragedie at denne ruvende kunstneren ikke er tatt bedre vare på i sin egen hjembygd. Noen ildsjeler samlet 1688 underskrifter for Ekeland-galleri i 2008. Dette året ville Ekeland blitt 100 år. Målet var at galleriet kunne åpnes 17. mai 2014, men verken kommune, fylkeskommune eller storting hadde latt seg påvirke til etablering og drift av dette. Ildsjelenes engasjement og gode tanke løp ut i sanden. Andre hadde kjempet forgjeves i 2002.

Ekeland var stor. I diktet «Ekeland og de andre udødelige menn», skrevet ved underskriftskampanjen i 2008, ruver Ekeland sammen med Munch, Van Gogh og Monet på disse storslagne kunstnernes firmament.

Så er det bare å ønske Torstein Owe lykke til når han drister seg til å røre ved denne sakens ulykksalige skjebne.

Ekeland og de andre udødelige menn

Brede strøk,
sjelens glød
Himmelens port
og helvetes brann

Eikekroner,
skrikets skrekk –
hav og strand og dunkle lunder
Kvinners frodige barm
og lyst og elskovsbrann
De kunne male
disse udødelige menn

Liljedam og nøkkeroser
Blomstereng og soloppgang
Røde valmuer –
brennende gule, solsikkers lue
Høstgyllent åkerland,
katedraler og poppelsøyler
Nattmørk stjernebrann
Sterke ansikter og bedårende kvinner
Sorg og smil, død og liv
De kunne male
disse udødelige menn

Fabrikkpiper, panserbiler –
stål og skjelvne menn
Lute kvinnerygger,
sorgens skygger ved dødens kister
Lys og håp –
barna skriker!
Ung og gammel,
kamp og frihetsblod
Melkeveiens fremtidsbro
De kunne male
disse udødelige menn

Bøn og Ekely
Arles og Paris
Et himmelspenn av lys og fargevell
Eidsvoll

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.