«Hei, jeg veit du stenger nå, altså – men jeg skulle bare kikke inn». «Ja, vær så god, her er det ingen hast!»

ALT MAN IKKE TRENGER

Lokalet er fylt nesten til randen. Av møbler, nips, serviser og smykker. Klær, leker, bilder, bøker. Hyller og hengere med alt du trenger for å innrede en bolig eller pynte et hjem. Her er alle varianter av saker noen ikke trenger lenger. Men én manns søppel, er en annen manns gull.

SESONGENS PUTER

Bruk og kast. Vi har nok ressurser. Vi har så mer enn nok, mange av oss, at vi blir svar skyldig når unga spør hva vi ønsker oss til jul. Ingenting. Huset er fullt, uansett om de glossy interiørmagasinene forteller hvilke lysestaker og puter du må skaffe deg denne sesongen. Skal middagsserviset skrotes fordi det er moro med noe nytt? Skal sofaen på dynga fordi Ikea gjør det så urimelig billig å fornye stua?

MIKS OG MATCH

Nei, trenden drar i begge retninger. Det er in å innrede med gamle stoler og arvegods fra oldemors tid. Miks og match. Og samvittigheten, miljøbevisstheten og fornuften forteller at gjenbruk er det eneste bærekraftige. Skal du kjøpe, velg noe som varer. Enten for at du sjøl skal ha det lenge, eller for at noen kan arve, overta, videreføre, få glede av det lenge. For produksjon og distribusjon er dyrt for både oss og kloden.

FINN OG OMGJØR

Vi legger ting i alle fall ut på finn.no. Eller kjører det til Omgjøras på ØRAS. Der får gamle skatter nye eiere. Eller til Elvebredden i Sundet, Fretex på Jessheim, NLM Gjenbruk på Råholt eller et loppemarked som gir inntekter til idrettslag, korps og frivillige foreninger.

HATT OG VEST

Jeg brukte bestefars hatt og vest på ungdomsskolen, går på fest i kjoler fra mormor og hennes venninner. Gamle klær kan ha utrolig lange liv. Og når hippiedagene surfet en retrobølge på begynnelsen av 90-tallet, riktignok en bleik versjon av 70-tallets originale blomsterbarn, var åra på Eidsvoll videregående preget av slengbukser, makkotrøyer, fotside skjørt og batikkskjerf. Anskaffet med jevnlige besøk på Uff ved Jernbanetorget i Oslo, turer på loftet og i kjelleren.

TRIKOTASJE

For det er noe eget med en ny, brukt kjole. Et plagg ikke alle har, som ikke er sydd av underbetalte, overarbeidede små barn i Asia. Et som i stedet har merkelapp fra en trikotasjeforretning i Halden eller et engelsk varehus. Som har navnet på en skredder brodert i nakken og sømmer som ikke er masseprodusert.

Lommeboka ble litt tynnere og klesskapet adskillig feitere de åra jeg jobbet i Romerikes Blad, da jessheimkontorets lokaler lå bare femti meter unna Fretex. Har jeg ikke litte grann skrivesperre nå?

Jo, da var det ikke annet å gjøre enn å lufte hodet og hundrelappene, og komme tilbake med en kjole i en hvit pose med de røde bokstavene TAKK utenpå.

NYE ØREDOBBER

Denne lørdagen kom jeg bare til disken inne på Elvebredden. Ikke fordi det var stengetid og innehaveren av den nyetablerte bruktbutikken raslet med nøklene – det gjorde hun slett ikke. Men jeg fant det jeg ikke lette etter rett innafor døra. En boks med smykker og øredobber – ti kroner paret! Et lite kupp ingen andre har maken til. Enda fire par øredobber. Neste gang lover jeg å levere inn noen samtidig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.