• Hårek Elvenes, Høyre

Regjeringen arbeider med å oppdatere planene for totalforsvaret av Norge. Arbeidet skal være ferdig i 2020. Totalforsvaret er den samlede innsatsen fra Forsvaret og sivilsamfunnet for å forsvare Norge. Det handler både om Forsvarets støtte til sivilsamfunnet i en krise, og sivilsamfunnets støtte til Forsvaret i krig.

I 2016 startet regjeringen et program for å videreutvikle totalforsvaret. Programmet skal øke motstandsdyktigheten mot trusler og angrep rettet mot samfunnskritiske funksjoner. Stortinget behandlet i fjor Samfunnssikkerhetsmeldingen. Denne tar for seg de viktigste samfunnstruslene og hvordan samfunnet skal beskyttes mot disse.

Norge skal opprettholde en fungerende ledelse gjennom enhver krise, og kunne behandle og forflytte skadde. Vi skal kunne opprettholde forsyningen av mat, vann og strøm, samtidig som kommunikasjons- og samferdselssystemer ivaretas. Mye av ansvaret faller på sivil sektor som skal støtte Forsvaret i krise og krig.

Totalforsvar handler om konkrete tiltak. Forsvaret har avtaler med strategiske partnere i norsk næringsliv. Et av disse er rederiet Wilh. Wilhelmsen-gruppen. Gjennom denne avtalen har rederiet oppdraget med å lagre og distribuere en del av Forsvarets materiell. Ved behov skal rederiet på svært kort tid kunne frakte materiell og forsyninger til ulike mottak over hele Norge. Dette gjør at Forsvaret vil kunne reagere raskere enn før, totalforsvarsevnen styrkes.

Til høsten øver 35.000 soldater på å forsvare Norge.

Totalforsvaret handler også om å øve på samarbeidet mellom Forsvaret og våre sivile beredskapsetater. Til høsten skal Forsvaret og NATO øve på å forsvare Norge. Om lag 40.000 soldater deltar på øvelsen «Trident Juncture». Dette blir en viktig test på samvirket mellom Forsvaret, sivilsamfunnet og totalforsvaret. Under øvelsen vil Forsvaret få støtte fra blant annet Politiet, jernbanesektoren, veimyndighetene og næringslivet.

Regjeringens arbeid for å fornye det norske totalforsvaret er en høyt prioritert oppgave. Dette arbeidet fortsetter derfor med uforminsket styrke fremover.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.